CSM a refuzat revocarea deciziei potrivit careia afirmatiile generalului SRI Dumbrava nu au afectat Justitia, revocare ceruta de trei asociatii ale magistratilor

Fara Autor | 24.08.2015

Pe aceeași temă

Plenul CSM a respins, potrivit Mediafax, solicitarea asociaţiilor magistraţilor de revocare a hotărârii potrivit căreia afirmaţiile generalului SRI Dumitru Dumbravă nu au afectat independenţa justiţiei.

 

Plângerea a Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) şi Asociaţiei Procurorilor din România (APR) a fost respinsă de membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii pe motiv că este inadmisibilă.

 

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a declarat, la finalul şedinţei plenului CSM, că a solicitat rev​ocarea​ hotărârii din 15 iunie în cazul afirmaţiilor făcute de generalul SRI Dumitru Dumbravă, care a vorbit despre instanţe ca fiind un “câmp tactic” pentru SRI, pentru că au fost „mai multe chestiuni ce ţin de legalitatea hotărârii”.

 

“În primul rând, hotărârea s-a bazat pe nişte note secrete ale SRI transmise la cererea Inspecţiei Judiciare. Independenţa justiţiei nu este un drept al acestuia, ci un drept al cetăţeanului, este dreptul cetăţeanului să aibă acces tocmai la aceste explicaţii date de către SRI. Aceasta era esenţa în cauză, ce a însemnat şi ce a implicat interviul dat de domnul Dumbravă. Or, răspunzându-se prin note secrete şi CSM fundamentându-şi hotărârea pe aceste secrete, este, din punctul nostru de vedere, o încălcare a însăşi noţiuni de independenţă a justiţiei. Am arătat că hotărârea CSM nu este motivată în mod real, în condiţiile în care argumentele asociaţiei nu sunt deloc avute în vedere şi analizate. În final, am arătat că, din punctul nostru de vedere, se face o interpretare greşită a noţiunii de independenţă a justiţiei şi de aparenţă a acesteia”, a spus Dana Gîrbovan.

 

Cele trei asociaţii profesionale ale magistraţilor au formulat plângere prealabilă în cazul Hotărârii Plenului CSM din 15 iunie, prin care a fost respinsă solicitarea lor de a le fi puse la dispoziţie informaţiile transmise de Serviciul Român de Informaţii în cadrul verificărilor făcute de Inspecţia Judiciară privind apărarea independenţei sistemului judiciar în urma afirmaţiilor făcute de generalul SRI Dumitru Dumbravă.

 

Cererea a fost respinsă pe motiv că informaţiile solicitate au fost clasificate “Secrete de serviciu”.

 

Preşedintele AMR, Gabriela Baltag, a spus, în faţa membrilor Plenului CSM, că “nu neagă nimeni că fenomenul corupţiei a prins, în mod nefericit, în mrejele sale şi sistemul judiciar”, dar este de părere că Serviciul Român de Informaţia nu are ce căuta în combaterea fenomenului de corupţie de la acest nivel.

 

Ea a precizat că este rolul membrilor CSM să găsească “pârghiile pentru eradicarea corupţiei de la nivelul justiţiei”.

 

“Pe surse auzim tot felul de zvonuri că suntem monitorizaţi şi că instanţele ar fi cablate şi că sunt monitorizate discuţiile din birouri. Ar fi grozav de grav aşa ceva. Ce facem atunci când suntem în actul deliberării şi când poate exprimăm păreri despre dosare ce trebuie să rămână nepublice. Ce garanţie mai avem la confidenţialitatea actului deliberării. Încredere în justiţie a pierdut la acest moment foarte mult teren, iar munca magistraţilor nu se mai vede nicăieri. Nimeni nu ştie câtă muncă şi cât devotament este în spatele unui judecător, iar solicitarea noastră categoric nu est eun moft din partea asociaţiilor”, a adăugat Baltag.

 

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a spus că “este o acţiune de principiu ce trebuie rezolvată” şi că, din punctul său de vedere, “este inadmisibil ca CSM să ţină cont de notele secrete transmise de SRI şi însuşite de instituţie”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22