CSM a sesizat Curtea Constitutionala in privinta votului Senatului in cazul Dan Sova. Consiliul cere solutionarea unui posibil conflict juridic

T.d. | 30.03.2015

Pe aceeași temă

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Curtea Constitutionala (CCR), cerand solutionarea unui „posibil conflict juridic” intre puterea judecatoreasca si cea legislativa in privinta votului Senatului in cazul Dan Sova . Sesizarea CSM vine dupa alte doua asemenea cereri, din partea presedintelui Iohannis si a PNL.

"Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict de natură juridică constituţională între menţionatele autorităţi publice, în măsură să împiedice autoritatea judecătorească să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită, în vederea restabilirii ordinii constituţionale care trebuie să existe între autorităţile publice prevăzute în Titlul III din Constituţia României", se arata intr-un comunicat CSM.

Decizia vine dupa ce procurorul sef al DNA, Laura Kovesi, a cerut CSM in 26 martie sa sesizeze CCR privind un conflict de natura constitutionala intre puterile statului, legat de votul senatorilor in cazul Sova.
 

Sesizari in cascada

Aceasta nu ar fi prima sesizare pe care magistratii Curtii Constitutionale ar primi-o cu privire la acest subiect.

Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) in privinta votului Senatului in cazul Dan Sova. Administratia Prezidentiala arata ca presedintele a trimis o cerere de solutionare a “conflictului juridic”.

Palatul Cotroceni vorbeste in documentul citat despre un “conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public – Parchetul de pe langa Inalta Curte si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor si Senatul, pe de alta parte”.

Si liberalii au recurs la o masura asemanatoare si au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la votul Senatului in cazul Dan Sova.

Potrivit prim-vicepresedintelui liberal Ludovic Orban, sesizarea PNL are peste 40 de semnaturi ale senatorilor liberali. Decizia vine dupa ce senatorii au refuzat sa-i ridice imunitatea lui Sova si au respins cererea DNA de retinere si arestare a senatorului PSD (ulterior, Sova s-a autosuspendat din formatiunea social-democrata).

Sesizarea de neconstituţionalitate pe care o adresăm Curţii Constituţionale are practic două capete de cerere. Primul, cerem neconstituţionalitatea articolului 173 din Regulamentul Camerelor, în care se prevede că Senatul hotărăşte cu votul secret al majorităţii membrilor săi”, a spus Orban.

Prim-vicele liberal a continuat: “În al doilea capăt de cerere, solicităm CC să constate neconstituţionalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului în cazul Şova şi să decidă că s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea cererii formulate de ministrul jusitiţiei, număr necesar stabilit conform Articolului 76 din Constituţia României, care prevede că hotărârile Parlamentului se adoptă cu majoritatea senatorilor şi deputaţilor prezenţi”, a spus liberalul.
 

Modificari la Regulamentul Senatului

De altfel, in Senat a fost luata o decizie, luni, privind modificarea Regulamentului camerei superioare a Parlamentului. Astfel, PNL si PSD au anuntat in plenul Senatului ca sustin modificarea Regulamentului (art. 173) astfel incat sa fie in acord cu Constitutia tarii (art. 76).

Concret, este vorba despre majoritatea necesara incuviintarii cererii de retinere si arestare a unui senator, procedeu ce ar urma sa fie aplicat cu majoritatea senatorilor prezenti si nu a tuturor senatorilor.

Propunerea a fost facuta din partea PSD de catre liderul senatorilor social-democrati, Ilie Sarbu, iar din partea grupului PNL de catre senatorul Tudor Barbu, care a precizat ca modificarea a fost discutata si aprobata in sedinta grupului PNL din Senat, potrivit stiripesurse.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22