CSM: Afirmatiile lui Sebastian Ghita privind magistratii care se ocupa de dosarele sale au depasit limitele admisibile ale discursului politic

Fara Autor | 24.08.2015

Pe aceeași temă

Consiliul Superior al Magistraturii a decis luni, în ședința de plen, că afirmațiile deputatului Sebastian Ghiță referitoare la activitățile desfășurate de magistrații investiți cu soluționarea unor cauze penale sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

 

Declarațiile lui Ghiță

 

Declarațiile sancționate de CSM au fost făcute de deputat pe 24 iunie, atunci când procurorii l-au pus sub control judiciar și i-au interzis să meargă la Parlament, adică să-și desfășoare activitatea în funcția de pe care săvârșire infracțiunile pentru care s-a extins atunci urmărirea penală.

 

Printre altele, Ghiță spunea atunci: “Procurorul Onea a considerat că trebuie să nu părăsesc Ploieştiul, mi-a spus că aşa crede dânsul, că el e procuror şi că drepturile şi libertăţile mele, când se deschide un dosar, sunt la dispoziţia dânsului şi plângerile să le adresez ICCJ.

Azi mi-am dat seama despre ce e vorba în dosar şi pentru că sunt deputat în Parlament, simt că trebuie să lupt cu ce se întâmplă, abuzurile asupra unui cetăţean nu pot fi tolerate de societate, parlament, partide politice.

Azi mi-am dat seama că acest dosar este o etapă în ce mi s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, presiuni constante, întrebări, luări la rost, ameninţări, care vizau demisia lui Victor Ponta.

Nu îl pot influenţa pe Victor Ponta să îşi dea demisia când doresc procurorii, nu am această influenţă.

Cred că e un dosar politic care vizează dărâmarea acestui guvern şi convingerea lui Victor Ponta că dacă nu îşi dă demisia când vor aceşti oameni, mama, cumnatul, sora, prietenii vor plăti.

 

Azi a venit rândul meu, al familiei şi al prietenilor mei, absolut toată lumea are sechestru pe conturi, firmele sechestrate, acţiunile sechestrate, până la o sumă nelimitată, aşa se spune în cazul meu.

Mi se pare ilegală interzicerea de către un procuror unui ales în funcţie să îşi exercite această atribuţie, trebuie să înţelegem că parlamentarii români, oricât de urât îi arată procurorii, sunt aleşii oamenilor. Este un atentat la democraţie, spunea la vremea respectivă deputatul.

 

Ce spune CSM

 

"Plenul Consiliului a apreciat că declarațiile deputatului Sebastian Ghiță au depășit limitele admisibile ale discursului public politic și ale libertății de exprimare, așa cum sunt protejate de art. 10 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, aducând atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat CSM.

 

Afirmațiile gratuite ale lui Sebastian Ghiță, ami spune CSM, subminează autoritatea jduecătorească:  "Prin prisma funcției lui Sebastian Ghiță, respectiv deputat, s-a apreciat că afirmațiile sale au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze autoritatea judecătorească și să aducă atingere independenței sistemului judiciar. Acestea creează dubii greu de înlăturat cu privire la independența magistraților, acreditând ideea că activitatea judecătorilor și procurorilor implicați în înfăptuirea procesului judiciar se desfășoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfășoară conform dispozițiilor prevăzute de lege. Totodată, verificările efectuate au evidențiat că în perioada 2013-2015, Sebastian Ghiță nu a adresat nicio sesizare IJ prin care să reclame încălcarea responsabilităților profesionale de către judecătorii care au instrumentat și soluționat dosarele în care are calitatea de parte sau a dispozițiilor referitoare la repartizarea aleatorie a dosarelor", se mai arată în comunicat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22