CSM analizeaza cele doua OUG contestate. Directia juridica a dat marti aviz negativ

Iulia Mincu | 25.01.2017

Consiliul Superior al Magistraturii va analiza astazi, intr-o sedinta care va avea loc la ora 15, solicitarea Ministerului Justitiei legata de avizarea celor doua ordonante de urgenta legata de gratiere si de modificarea codurilor penale.

Pe aceeași temă

 

Marti, a fost primit raportul Comisie juridice asupra  celor  doua ordonante referitoare la gratierea si dezincriminarea unor fapte de coruptie, avizul fiind unul negativ.  Plenul CSM va vota raportul, dar, de regula, tine cont de pozitia Directiei juridice. Hotărârea Plenului va fi adusă de îndată la cunoştinţa opiniei publice, în cadrul unei declaraţii de presă.

 

 

CSM anunta ca "solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru graţierea unor pedepse," se afla pe ordinea de zi a Consiliului de astazi.

 

CSM anunta astazi, in contextul dezbaterilor legate de posibila adoptarea de către Guvernul României a unor OUG pentru modificarea codurilor penale și pentru graţierea unor pedepse, ca va analiza pana cel tarziu in 27 ianuarie proiectele primite de la Ministerul Justitiei.

 

CSM a transmis acum cateva zile ca "va analiza, până cel mai târziu la data de 27 ianuarie 2017, solicitarea Ministerului Justiţiei de avizare a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse, comunicate Consiliului  ieri, 18 ianuarie.'

 

Consiliul anunta de asemenea ca proiectele actelor normative menţionate au fost comunicate pentru analiză şi consultare tuturor instanţelor şi parchetelor din România, precum şi asociaţiilor profesionale ale magistraţilor.

 

"Punctele de vedere ale entităţilor menţionate vor fi transmise Consiliului până la data de 25 ianuarie 2017, în vederea centralizării şi sintetizării, urmând ca acestea, împreună cu punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, Documentare şi Contencios din cadrul Consiliului să fie analizate în cadrul unei şedinţe a Comisiei nr.1 – „Legislaţie şi cooperare interinstituţională”, anterior dezbaterii Plenului Consiliului. Data la care vor avea loc lucrările Comisiei nr.1 – „Legislaţie şi cooperare interinstituţională”, urmează a fi stabilită şi va fi comunicată în cel mai scurt timp," se mai arata in comunicatul citat.

 

CSM a anuntat in 18 ianuarie ca a primit de la Ministerul Justitiei cele doua ordonante de urgenta legate de modificarea codurilor penale si de gratiere.

 

"In cursul zilei de azi, 18 ianuarie 2017, la Consiliul Superior al Magistraturii au fost primite, în vederea avizării, de la Ministerul Justiţiei, Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi Proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru graţierea unor pedepse."

 

Consiliul Superior al Magistraturii anunta de asemenea ca proiectele de acte normative menţionate sunt supuse, în acest moment, analizei direcţiei de specialitate, sub coordonarea Comisiei nr. 1 – “Legislaţie şi cooperare interinstituţională“, din cadrul Consiliului.

 

"Având în vedere că proiectele elaborate de Ministerul Justiţiei vizează modificări şi completări legislative referitoare la activitatea sistemului judiciar, respectiv la înfăptuirea actului de justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii apreciază necesară consultarea, în vederea avizării, a corpului magistraţilor.

 

În funcţie de calendarul ce urmează a fi stabilit de Guvern pentru adoptarea actelor normative menţionate, Consiliul Superior al Magistraturii are în vedere planificarea unei şedinţe a Plenului în vederea avizării acestora, conform dispoziţiilor art. 38 alin. 3 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, data şedinţei urmând a fi comunicată de îndată ce va fi stabilită," mai arata CSM.

 

********

 

Florin Iordache, ministrul Justiţiei, a anunţat că ministerul condus de el a transmis spre consultare CSM-ului, ÎCCJ-ului şi Parchetului General două acte normative, unul privind graţierea, nu amnistia şi, celălalt, referitor la deciziile Curţii Constituţionale. Preşedintele ÎCCJ a anunţat că instituţia a primit proiectele pe email, iar punctele de vedere trebuie transmise până pe 23 ianuarie. 

 

"Ministerul Justiţiei a elaborat două acte normative care sunt în dezbatere publică, au fost finalizate ieri, au fost trimise spre consultare Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Parchetului General. Cele două acte normative vizează graţierea, şi nu amnistia, graţiere care nu vizează fapte de corupţie, fapte grave şi care vizează recuperarea prejudiciului, iar cel de-al doilea act normativ vizează hotărârile Curţii Constituţionale care stabileşte pentru anumite fapte să fie mai bine precizate", a declarat Florin Iordache, după şedinţa de Guvern de miercuri.

 

Ministrul Justiţiei a mai precizat că actele normative au fost transmise tuturor celor avizaţi, şi că, în momentul în care vor fi obţinute toate avizele, se va intra în Guvern cu aceste proiecte care vor fi publicate pe site-ul Ministerului Public.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22