Pe aceeași temă
Lia Savonea a spus, miercuri, în ședința Secției pentru judecători a CSM, că are cinci obiective importante: protecția și independența justiției, modul în care funcționează justiția, rezolvarea problemelor din justiție, leadership și comunicare.
Ea a afirmat că cei aflați la conducerea Justiției trebuie să fie repere și că justiția nu se poate înfăptui pe modele teoretice.
"Îmi doresc un Consiliu pe care procurorii și judecătorii să îl vadă ca partener, dar care să și asume felul în care funcționează justiția. Cred că justiția are nevoie de figuri care să își impună respectul. Justiția nu are nevoie de jubilație, ostentație. Uneori am văzut în sala de judecată, dar și în mesajul public al liderilor de vârf din justiție. Vârfurile din justiție trebuie să ne fie repere. Sunt ele azi?", s-a întrebat Lia Savonea.
Judecătoarea a mai susținut că există încălcări ale legii care sunt intenționate, lucru care este extrem de grav, și că justiția se confruntă cu o criză de încredere din cauza abuzurilor și a erorilor.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, la CSM, că sistemul judiciar din România s-a confruntat cu multe cumpene, având în vedere modificarea legilor justiției și a legislației penale, el asigurându-i pe magistrați de sprijinul său pentru consolidarea independenței justiției, un rol important revenind chiar consiliului.
”Justitia independenta e cea mai importanta reduta impotriva arbitrariului Puterii, iar CSM are o misiune extrem de grea: sa militati pentru independenta si sa actionati impotriva atacurilor la adresa judecatorilor si procurorilor. Eu voi face tot ce depinde de mine ca Romania sa nu se intoarca in timp. Va asigur de sprijinul meu neconditionat, aveti in mine un partener”, a spus președintele.
Iohannis a remarcat absența de la ședință a unuia dintre promotorii acestor controversate legi, ministrul Justiției, Tudorel Toader. Acesta a venit la ședința CSM după plecarea președintelui.
Cine este Lia Savonea
În luna noiembrie, Savonea a cerut declanșarea procedurii de revocare a președintei instanței supreme, Cristina Tarcea, în urma deciziei Curții Constituționale privind completurile de 5 judecători de la Înalta Curte.
La începutul lui octombrie, secția pentru judecători a CSM, dominată de Savonea, l-a apostrofat pe ambasadorul SUA pe motiv că ar afecta independența jusiției.
Lia Savonea este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu Cezar Bivolaru, avocatul lui Marian Vanghelie și cu Cătălin Voicu, senatorul PSD condamnat pentru corupție în două dosare.
Lia Savonea a fost preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti. Ea şi-a început activitatea la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti, în 1996. A condus această instanță 2001 până în anul 2003, când a trecut la Tribunalului Bucureşti, la Secţia I penală. Din 2003, ea este magistrat la Curtea de Apel București, unde a fost vicepreședinte, apoi președinte.
Cine este Nicolae Solomon
Procurorul Nicolae Solomon, noul vicepreședinte aal CSM, este membru al Consiliului și a candidat pentru acest post și anul trecut, când a pierdut alegerile, fiind ales Codruț Olaru.
Nicolae Solomon are 34 de ani și și-a început cariera de procuror în 2008, la Parchetul Judecătoriei Medgidia, unde a lucrat până februarie 2010. Ulterior, el a fost procuror și purtător de cuvânt la Parchetul Judecătoriei Sectorului 6, până în iulie 2011, când s-a mutat la Parchetului Tribunalului București, unde a lucrat până în aprilie 2013. Până în luna septembrie a aceluiași an, Solomon a lucrat la Parchetul Curții de Apel Bucureşti și la DIICOT. Din octombrie 2013, s-a întors la Parchetul Tribunalului București, unde lucrează și în prezent, fiind prim-procuror adjunct.
În mod obișnuit, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii este desemnată în luna ianuarie. În acest an, plenul CSM a decis ca alegerile pentru noua conducere să aibă loc în 12 decembrie, fiind invocate motive administrative.