Pe aceeași temă
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, propunerile legislative de modificare a Legilor Justiției primite de la Camera Deputaților, conform Agerpres , care citează surse din CSM.
Avizul CSM este consultativ.
La 28 septembrie, CSM a avizat negativ si proiectul de modificare a legilor justitiei propus de Ministerul Justitiei.
Augustin Lazar: Masurile bune, cit sa se asigure o perdea
La iesirea de la CSM, Augustin Lazar, procurorul general, a declarat ca in pachetul Legilor Justitiei au fost luate si cateva masuri bune, "cat sa asigure o perdea pentru samburele de propuneri care ar leza independenta Justitiei in mod major".
El a enumerat care sunt masurile care ar afecta grav independenta Justitiei: "pretinsa directie impotriva infractiunilor magistratilor, apoi cea care se refera la Inspectia Judiciara si la crearea unui Consiliu de Integritate pe care n-am inteles unde il vor situa. Apoi, exista cealalta propunere in legatura cu numirile la varf care ar fi absolut politizate asa cum sunt formulate si inca vreo doua propuneri".
Tudorel Toader: Avizul CSM este unul consultativ
"A fost o dezbatere, nu as spune neaparat tensionata, dar, din punctul meu de vedere, a fost o dezbatere cu final stiut. Personal, eram convins ca rezultul va fi acelasi. O dezbatere in care pe alocuri s-a folosit limbaj dublu si in care cineva, nu dau nume, s-a facut ca nu stie sau nu intelege un anumit lucru. Dezbaterea a avut loc in contextul in care o doamna judecator membra CSM spunea ca la avizul precedent votul s-a schimbat peste noapte - din unanimitate favorabil a devenit negativ (...)
Eu exprim insa speranta, chiar convingerea faptului ca membii comisiei speciale vor lua in considerare unele dintre argumentele care au insotit sau vor insoti acest aviz negativ", a mai spus Toader.
El s-a aratat nemultumit ca CSM nu a fost de acord macar cu o parte dintre propunerile venite din Parlament, reamintind ca unele dintre ele au fost initiate chiar de Consiliu.
"Nu poti da un aviz negativ, nu poti sa te exprimi impotriva modificarii legii pentru punerea de acord cu deciziile CCR, nu poti da un aviz negativ sa respingi propuneri retinute in proiect si pe care chiar CSM le facuse", a spus ministrul.
Tudorel Toader a mai afirmat ca a cerut in repetate randuri "celor care au criticat sa depaseasca stadiul de a spune nu imi place, nu vreau, nu sunt de acord si sa vina cu contraargumente, cu propuneri mai bune".
Intrebat daca infiintarea unui Consiliu de Integritate, asa cum prevede proiectul Iordache, nu ar fi neconstitutionala, Tudorel Toader, fost membru al CCR, a refuzat sa se pronunte. "Intrebati pe cei care au dat aceasta solutie. Cand or sa imi ceara sfatul, am sa-l dau", a punctat el.
"Orice proiect e perfectibil, orice lege e perfectibila, chiar si Constitutia are anumite elemente care intr-o eventuala revizuire trebuiesc modificate", a mai adaugat Tudorel Toader.
"Respingerea in bloc"
Plenul CSM a luat azi in discutie propunerile legislative pentru modificarea si completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Parlamentul a cerut CSM sa emita pana in 9 noiembrie un aviz asupra pachetului de legi. Atat reprezentantii procurorilor, cat si ai judecatorilor, intruniti in adunari generale, au cerut CSM emiterea unui aviz negativ si "respingerea in bloc" a proiectelor intrucat "contin necorelari si lacune si nu induc predictibilitate si stabilitate in sistemul judiciar din Romania". Ei spun ca legile "modifica substantial arhitectura sistemului judiciar si pot afecta independenta justitiei".
Proiectele de modificare a legilor Justitiei au ajuns la Parlament pe 31 octombrie, acolo unde urmeaza sa fie dezbatute in regim de urgenta, fiind asumate ca initiativa parlamentara, iar printre semnatari se numara fostul ministru al Justitiei Florin Iordache (autorul celebrei OUG 13), presedintele comisiei juridice din Camera Deputatilor Eugen Nicolicea, fostul presedinte al Comisiei juridice a Senatului, Serban Nicolae, dar si Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei in Guvernul Ponta. Iordache, Nicolicea si Cazanciuc sunt cunoscuti pentru discursul lor public anti-justitie si in favoarea celor cercetati sau condamnati. Pe de alta parte, Cazanciuc a evitat orice miscare brusca in Justitiei in mandatul sau de ministru, scrie HotNews.
Proiectul asumat de parlamentarii PSD si parlamentul ALDE Steluta Cataniciu prevede ca institutia presedintelui Romaniei nu va fi eliminata din procedura de numire a procurorilor sefi de parchete.
Potrivit articolului 54 din propunere, procurorul general al Romaniei, seful DNA, al DIICOT si al Directiei pentru Investigarea Infractiunilor Savarsite de Judecatori si Procurori sunt numiti de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori. Se cere o vechime minima de 10 ani in functia de procuror.
Modificare in propunere - Revocarea sefilor parchetelor se face de catre Consiliul Superior al Magistraturii, Sectia pentru Procurori, care se poate sesiza din oficiu ori la propunerea Ministrului Justitiei. In legislatia actuala, revocarea revenea presedintelui, la propunerea Ministrului Justitiei.
O amputare a prerogativelor presedintelui este prevazuta la procedura de numire a conducerii Curtii Supreme. Articolul 53 din legea in vigoare arata ca presedintele Romaniei nu poate refuza propunerile de la CSM decat motivat, dar fara a exista o limita a numarului de refuzuri. Propunerea actuala limiteaza numarul de refuzuri la unul singur.
"Independenta justitiei nu este obiect de negociere"
Forumul Judecatorilor din Romania a cerut CSM, printr-o scrisoare transmisa miercuri, sa tina cont de vointa miilor de judecatori si procurori care i-au ales si care s-au opus vehement schimbarilor sustinute de PSD-ALDE si sa avizeze "negativ in integralitate" cele trei proiecte de modificare a legilor Justitiei.
"Independenta justitiei nu este obiect de negociere, ci o axioma. Se respecta si, atunci cand este nevoie, se apara. Dreptatea se asigura prin independenta justitiei si prin legi drepte", se arata in scrisoarea Forumului Judecatorilor din Romania.
Asociatia magistratilor spune ca in procedura initierii proiectelor de modificare a legilor justitiei nu a existat transparenta, cooperare si dialog interinstitutional", iar procedura legislativa a fost "deturnata", proiectul ajungand la Parlament nefiind asumat de Guvern, "fapt inacceptabil intr-un stat de drept".
Si Asociatia Procurorilor din Romania a solicitat Consiliului Superior al Magistrafurii avizarea negativa a noului proiect de modificare a legilor justitiei, aratand ca aceste propuneri legislative "modifica substantial arhitectura sistemului judiciar si pot afecta independenta justitiei".