Pe aceeași temă
Potrivit unui anunț făcut luni de CSM, secția pentru procurori a Consiliului a stabilit calendarul pentru examinarea propunerii lui Augustin Lazăr la funcția de procuror general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Astfel, etapele din procedura de avizare a propunerii se vor desfășura după următorul calendar:
- 04 aprilie 2016 - punerea în dezbatere publică a proiectului de management şi efectuarea verificărilor asupra candidaturii;
- 21 aprilie 2016 - analizarea rezultatelor demersului anterior şi intervievarea candidatului;
- 22 aprilie 2016 - transmiterea avizului către Ministerul Justiţiei.
“Procedura avizării se desfăşoară conform dispoziţiilor art. 54 alin. 1 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare, art. 211 din H.C.S.M. nr.193/2006 pentru aprobarea Regulamentului privind transferul şi detaşarea judecătorilor şi procurorilor, delegarea judecătorilor, numirea judecătorilor şi procurorilor în alte funcţii de conducere, precum şi numirea judecătorilor în funcţia de procuror şi a procurorilor în funcţia de judecător, art. 40 lit. h din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, respectiv a Hotărârilor nr. 161/2011 şi nr. 105/2013 ale Secţiei pentru procurori prin care au fost stabilite criteriile, subcriteriile şi indicatorii privind standardele de evaluare a interviului şi a lucrărilor candidaţilor pentru numirea în funcţii de conducere”, transmite CSM.
- Raluca Pruna, ministrul Justitiei, l-a propus pe Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, pentru functia de procuror general al Romaniei. Functia de procuror general a ramasa vacanta in urma demisiei lui Tiberiu Nitu.
Ministerul Justitiei a anuntat ca "ministrul justiției a transmis astăzi, 1 aprilie 2016, Consiliului Superior al Magistraturii propunerea pentru numirea în funcția de procuror general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PÎCCJ) a domnului procuror Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.
Potrivit dispozițiilor art. 54 alin. 1 din Legea 303/2004, procurorul general al PICCJ este numit de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
În cadrul dialogului cu ministrul justiției, domnul procuror Augustin Lazăr a demonstrat că are viziunea managerială, determinarea și autoritatea necesară pentru reformarea și consolidarea Ministerului Public.
Domnul procuror Augustin Lazăr are o experiență relevantă în management judiciar, având o vechime în funcția de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani în funcții de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat și instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmărirea și repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, în care a fost necesară o vastă cooperare judiciară internațională. Anterior, ca procuror șef la secția de anticorupție, urmărire penală și criminalistică din cadrul PÎCCJ a participat nemijlocit la acțiunea de reformare și modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele creării structurilor specializate de parchet din cadrul acestei instituții.
În desemnarea propunerii, ministrul justiției a avut în vedere îndeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neîntreruptă în Ministerul Public, experiența profesională și managerială relevantă și capacitatea decizională.
Ministrul justiției mulțumește tuturor procurorilor care au participat la procesul de selecție pentru ocuparea funcției de procuror general al PÎCCJ, pentru implicare și profesionalism."