CSM cere oficial toate protocoalele incheiate de SRI, dar nu vrea controale la parchete

Redactia | 04.04.2018

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat miercuri mai multe decizii referitoare la protocoalele încheiate între structurile de informații și instituții din sistemul judiciar, printre care desecretizarea tuturor acestor documente.

Pe aceeași temă

 

 

Cea mai importantă decizie luată de CSM este solicitarea, votată în unanimitate, publicarea tuturor protocoalelor încheiate cu serviciile de informații.

 

De asemenea, CSM va solicita și Ministerului Justiției un punct de vedere referitor la efectele și conținutul Protocolului desecretizat încheiat între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații. La acest punct votul a fost la limită, opt pentru și 7 împotrivă.

 

Consiliul mai cere de la Ministerul Public informaţii referitoare la protocoalele încheiate în 2005 şi 2006 cu SRI, precum şi referitoare la procolul încheiat în 2003 între Parchetul Naţional Anticorupţie şi Serviciul Român de Informaţii, şi să le desecretizeze.

 

CSM mai vrea ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa spuna daca protocolul incheiat in 2009 intre Ministerul Public si SRI, singurul declasificat la acest moment, a fost denuntat in mod formal si prin ce act, dacă au fost constituite echipe operative comune, numărul acestora, data constituirii, precum şi aria de acţiune a acestora, dacă a existat un flux de informaţii şi s-au realizat comunicări, aria acestor comunicări, numărul şi data acestora, dacă s-au întocmit rapoarte de evaluare periodică cu privire la criteriile de aplicare a protocolului şi comunicarea acestora, instituţiile din cadrul sistemului judiciar către care a fost înaintat protocolul, instituţia la iniţiativa căreia s-a realizat încheierea protocolului şi dacă există acte adiţionale, acte subsecvente la acest protocol.

 

 

Totodata se solicita Inaltei Curti sa spuna daca au existat sau exista protocoale clasificate intre instante si parchete. Si CSAT-ului i se cere sa comunice Hotararea nr. 17/2005, cea care a stat la baza protocoalelor.

 

În ceea ce priveşte propunerea referitoare la sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării unui control tematic la parchete, în temeiul art. 74 din Legea nr. 317/2004, cu privire la modalitatea de aplicare a Protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii, Plenul a constatat incidenţa art. 122 alin. (1) din Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca votul să fie reluat în proxima şedinţaă a Plenului. (7 DA, 7 NU, 1 AMÂNARE)."

 

In cadrul sedintei de miercuri, vicepresedintele CSM, Codrut Olaru, a spus ca Inalta Curte, Inspectia Judiciara si Ministerul Public au la rândul lor incheiate protocoale cu SRI. El a precizat ca si la nivelul CSM a fost incheiat un astfel de protocol, insa a fost anulat in 2017.  Inspectia judiciara  a  negat ca are un astfel de protocol.

 

Codrtu Olaru a mai spus că protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI nu a generat abuzuri şi nereguli, adăugând că nu ar trebui să se plece de la ideea că un astfel de document poate crea disfuncţionalităţi. Olaru a mai spus că protocolul dintre SRI şi Ministerul Public a fost semnat cu scop tehnic, "justificat de necesităţi”.

 

 

Backgound: Desecretizarea protocoalelor a fost solicitată de PSD, atât prin vocea premierului Viorica Dăncilă, cât și a ministrului Justiției, Tudorel Toader.

 

Premierul Viorica Dăncilă a solicitat desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului, sub motivul "interesului public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru functionarea Romaniei ca stat democratic in care functioneaza separatia puterilor in stat, precum si pozitia oficiala exprimata astazi de Administratia Prezidentiala".

 

Ulterior, in 19 martie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a cerut oficial procurorului general Augustin Lazar inceperea procedurii legale de desecretizare a protocoalelor incheiate intre Ministerul Public, DNA, DIICOT si SRI.

 

Serviciul Roman de Informatii (SRI) a publicat, vineri, protocolul de colaborare incheiat cu Parchetul General. Protocolul a fost semnat in februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Nitu si prim-adjunctul SRI Florian Coldea si a inlocuit documente similare incheiate chiar imediat dupa infiintarea de catre Guvernul Nastase a Parchetului National Anticoruptie (PNA), actuala DNA.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22