CSM critică Legea dării în plată. Senatorii au respins modificările propuse de BNR

Iulian Popescu | 22.02.2016

CSM atrage atenția în punctul de vedere pe legea dării în plată că „schimbarea obiectului prestației stabilite printr-un contract nu se poate realiza în afara acordului de voință al părților", iar comisiile reunite, economică și juridică, din Senat, au refuzat modificarea proiectului lui Zamfir.

Pe aceeași temă

 

CSM spune despre procedura de urgență instituită prin lege că trebuie să asigure garanțiile unui proces echitabil.

 

"Această procedură presupune că judecata se face de urgență cu citarea părților, în termen de 10 zile de la înregistrarea contestației, la judecătoria de la domiciliul debitorului.

Cu privire la aceste dispoziții, s-a considerat că instituirea unei proceduri de urgență trebuie să asigure garanțiile procesuale pentru un proces echitabil, respectiv timpul necesar elaborării și comunicării actelor procesuale, citării părților, pregătirii apărării și administrării probatoriilor. (...)

S-a apreciat că este posibil ca un termen redus pentru soluționarea acestor contestații să producă disfuncționalități în activitatea instanțelor de judecată", se spune în punctul de vedere exprimat de CSM pe această lege, document prezentat de Hotnews.

 

Consiliul mai spune că trebuie rezolvată, în acord cu principiul constituțional al neretroactivității legii, problema contractelor de credit încheiate anterior intrării în vigoare a acestui act normativ.

 

De asemenea, consideră că trebuie să se țină cont de faptul că "schimbarea obiectului prestației stabilite printr-un contract nu se poate realiza în afara acordului de voință al părților".

 

Comisiile reunite de buget- finanțe și juridică au respins modificările

 

Senatorii din comisiile reunite de buget-finanţe şi juridică au adoptat legea Dării în plată, respingând propunerile BNR şi pe cele ale băncilor comerciale, în pofida atenționării Ministerului de Finanţe că programul Prima Casă va muri.

 

Proiectul de lege urmează să fie votat de plenul Senatului, după care  va pleca la Camera Deputaților.

 

Legea dării în plată, iniţiată de deputatul PNL Daniel Zamfir cu ajutorul avocatului Gheorghe Piperea, în toamna anului trecut, a stârnit controverse aprinse.

 

Principalele bănci i-au cerut anul trecut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea, iar acesta a retrimis-o la reexaminare în Palralemnt.

 

BNR a depus mai multe propuneri de modificare, dar ele au fost toate respinse săptămâna trecută.

 

Au fost luate în considerare doar unele dintre propunerile solicitate de preşedintele României, cum ar fi faptul ca de lege să beneficieze clar doar consumatorii, nu şi dezvoltatorii imobiliari.

 

Pentru a reduce riscul, băncile au început deja să mărească avansul la creditele ipotecare. Bancpost a majorat avansulla 33% pentru împrumuturile în lei şi la 43% pentru cele în euro, în contextul în care legea dării în plată ar putea fi aprobată, după ce Raiffeisen Bank a fost prima instituţie de credit care a anunţat o astfel de măsură. Un credit imobiliar sau ipotecar poate fi luat cu un avans de minim 33% pentru finanţările în lei şi de cel puţin 43% pentru cele în euro. Anterior, instituţia de credit practica un avans de 15% la creditele ipotecare în lei şi de 25% la împrumuturile în euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22