Pe aceeași temă
Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, a declarat ca rapoartele Inspectiei Judiciare privind declaratiile Elenei Udrea, ale lui Kelemen Hunor si Adrian Sarbu au fost admise de Consiliului Superior al Magistraturii, relateaza Hotnews.
Inspecția Judiciară a decis, miercuri, că declarațiile Elenei Udrea, a lui Adrian Sarbu si a lui Kelemen Hunor au afectat independența Justiției. Raportul Inspecției Judiciare a avut in vedere declaratiile Elenei Udrea despre neregulile care ar avea loc la DNA, prin legaturile Laurei Codruta Kovesi cu generalul SRI Florian Coldea, ale lui Kelemen Hunor despre dosarul privatizarilor strategice si cele ale lui Adrian Sarbu despre dosarul Mediafax.
Inspectorii au ajuns la concluzia că declarațiile Elenei Udrea, Adrian Sârbu, și Kelemen Hunor reprezintă un atac la Justiție și aduc atingere independenței procurorilor, relateaza Romania Libera.
În cazul Elenei Udrea, CSM a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor DNA, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său”, se arată în comunicatul CSM. Elena Udrea a declarat, într-un interviu acordat pentru Hotnews, că a depus un denunț la DNA împotriva lui Florian Coldea, director interimar SRI. Deputata a lansat acuzații grave la adresa lui Florian Coldea, despre care spune că ar fi instrumentat campania împotriva sa.
Adrian Sârbu a transmis, după ce a fost reținut de procurorii DNA, că „totul e o fabricație. Acuzațiile sunt ridicole. Mai departe veți afla dintr-un comunicat”. Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în urma declarațiilor lui Adrian Sârbu, dar și a comunicatului pe care acesta l-a emis după ce a fost reținut pentru 24 de ore.
Kelemen Hunor i-a luat apărarea lui Nagy Zsolt, acuzând justiția că acesta „a fost neîndrăptățit” , referindu-se la dosarul privatizărilor strategice.
Inspectia Judiciara, sesizata de CSM dupa declaratiile Elenei Udrea
Inspecția Judiciară a CSM a analizat declarațiile Elenei Udrea referitoare la anchetele în care este suspectată de fapte de corupție, pentru a vedea dacă ele au afectat independența Justiției, a anuntat un comunicat al institiției. ”Ca urmare a afirmaţiilor lansate în ultima perioadă în spaţiul public de doamna Elena Gabriela Udrea, membru al Camerei Deputaţilor, în cuprinsul cărora a făcut mai multe referiri la activităţi desfăşurate la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor DNA, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. Consiliul Superior al Magistraturii solicită tuturor factorilor implicaţi să aibă în vedere faptul că sunt în desfăşurare proceduri judiciare şi este necesar să fie respectată obligaţia de rezervă ce incumbă fiecărei persoane pentru a se evita prejudicierea unor instituţii fundamentale ale statului de drept.”, se spune în comunicatul CSM.
Inspectia Judiciara, sesizata de CSM in cazul declaratiilor lui Kelemen Hunor
Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecția Judiciară în ceea ce privește declarațiile lui Kelemen Hunor. CSM a cerut Inspecției să verifice dacă declarațiile liderului UDMR despre dosarul "privatizărilor strategice", în care a fost condamnat și fostul ministru Zsolt Nagy, aduc atingere independenței sistemului judiciar.
În comunicatul CSM referitor la Kelemen Hunor se precizează "Ca urmare a afirmațiilor domnului Kelemen Hunor, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, în cuprinsul cărora a făcut referire la dosarul "privatizărilor strategice" în care a fost condamnat și fostul ministru Nagy Zsolt, [...] conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării verificărilor necesare pentru a stabili dacă ți în ce masură a fost adusă atingere independenței și imparțialității judecătorilor și procurorilor implicați în activitatea de soluționare a dosarului menționat, precum si daca a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său".
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a declarat pe 31 ianuarie că îl susține pe fostul ministru Nagy Zsolt. Acesta a susținut că Nagy are nevoie de sprijinul și solidaritatea UDMR, neputându-se vorbi despre corupție în cazul său. UDMR a sărbatorit la aceea dată, printr-un eveniment organizat la Opera Maghiară din Cluj, 25 de ani de la înființare.
Hunor a declarat atunci că este de părere că Nagy este nevinovat: "Nagy Zsolt, care a fost nedreptățit și a fost sancționat, a fost condamnat la închisoare. Deci există foarte multe provocări. Și niciodată să nu credeți că cineva va termina treaba în locul nostru. Permiteți-mi să fac aici referire și la Nagy Zsolt. Libertatea înseamnă altceva pentru Nagy Zsolt de săptămâna trecută. Trebuie să fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de corupție. Nu există nicio dovadă împotriva lui, nu s-a privatizat nicio companie de stat pe vremea lui. Din stenogramele înregistrate cu ocazia convorbirilor purtate de alte persoane s-au tras concluzii cu privire la cazul lui și în baza acelor stenograme a fost condamnat Nagy Zsolt. El are nevoie de sprijinul nostru și de solidaritatea noastră".
CITITI SI: Kelemen Hunor: Nagy Zsolt are nevoie de spirijinul si solidaritatea UDMR
Inspectia Judiciara, sesizata de CSM in legatura cu declaratiile lui Adrian Sarbu
Inspectia Judiciara a fost sesizata de Consiliul Superior al Magistraturii ca urmare a declaratiilor lui Adrian Sarbu. Declaratiile lui Sarbu au vizat "activitatile desfasurate in dosarul Mediafax, instrumentat la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".
CSM a reactionat la declaratiile facute de Adrian Sarbu referitoare la dosarul Mediafax: "Ca urmare a afirmatiilor lansate in spatiul public de domnul Adrian Sarbu, actionar majoritar al Mediafax Group, in cuprinsul carora a facut mai multe referiri la activitatile desfasurate in dosarul 'Mediafax', instrumentat la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, in temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii verificarilor necesare pentru a stabili daca si in ce masura a fost adusa atingere independentei si impartialitatii procurorilor PICCJ, precum si daca a fost adusa atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau".
In plus, CSM "solicita tuturor factorilor implicati sa aiba in vedere faptul ca sunt in desfasurare proceduri judiciare si este necesar sa fie respectata obligatia de rezerva ce incumba fiecarei persoane pentru a se evita prejudicierea unor institutii fundamentale ale statului de drept".
La ieșirea din Parchetul General, după ce a fost reținut 24 de ore pentru evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare, Adrian Sarbu a afirmat că dosarul este o fabricație a premierului Victor Ponta și a celui care controlează Romania TV, Sebastian Ghiță: “Cazul Mediafax - Adrian Sârbu, fabricat la comanda lui Pontaghiţă şi a camarilei lor, are drept scop distrugerea Mediafax, Gândul, Ziarul Financiar, instituţii media pe care le-am construit în ultimii 25 de ani şi pe care le-am menţinut independente politic, a declarat Sarbu.
CITITI SI: Adrian Sârbu a iesit cu CATUSE din PG: Cazul Mediafax este o FABRICATIE a lui Ponta si Ghita