Pe aceeași temă
Într-un comunicat de presă, CSM, instituție condusă de judecătoarea Nicoleta Țînț, se arată îngrijorat de modificările introduse de către Ministerul Justiției la Legile Justiției elaborate în epoca Dragnea și consideră că au fost elaborate fără consultare și implicare a sistemului.
„Plenul CSM a luat act cu îngrijorare de proiectele de modificare a Legilor justiției astfel cum au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției la data de 30 septembrie 2020”, se arată în comunicatul citat.
Plenul CSM arată că „orice viitoare reglementare în materie trebuie să conțină suficiente garanții privind independența magistraților, separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor şi asigurarea rolului constituțional al Consiliului”.
CSM afirmă că „dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiției în scop electoral”, făcând referire la „momentul punerii proiectelor în dezbatere publică”.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a pus miercuri în dezbatere publică mai multe proiecte de lege pentru corectarea intervențiilor făcute de PSD în justiție și a anunțat că dezbaterea publică va dura 6 luni, până la finalul lunii martie 2021.
Comunicatul integral al CSM:
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act cu îngrijorare de proiectele de modificare a Legilor justiției astfel cum au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției la data de 30 septembrie 2020.
În acest context, Consiliul aduce la cunoștința opiniei publice că proiectele aflate în dezbatere au fost elaborate fără consultarea şi implicarea instanțelor judecătorești, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii susține în mod ferm că orice viitoare reglementare în materie trebuie să conțină suficiente garanții privind independența magistraților, separarea carierelor judecătorilor şi procurorilor şi asigurarea rolului constituțional al Consiliului.
Totodată, raportat la momentul punerii proiectelor în dezbatere publică, Consiliul Superior al Magistraturii dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiției în scop electoral.
Consiliul asigură corpul profesional al magistraților că se va implica activ pentru apărarea independenței justiției, prezervarea elementelor fundamentale ale statutului judecătorilor şi procurorilor şi funcționarea instituțiilor din sistemul judiciar.
Consiliul Superior al Magistraturii reamintește că numai prin garantarea independenței justiției poate fi asigurată funcționarea statului de drept în scopul protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.”