Pe aceeași temă
Dupa ce ieri Monica Macovei atragea atentia ca o modificare a procedurii de numire a procurorilor cu functii de conducere este o actiune impotriva intereselor tarii si incalca Mecanismul de Cooperare si Verificare, Consiliul Superior al Magistraturii ii raspunde.
Europarlamentarul i-a cerut, ieri, ministrului Justitiei sa spuna public daca a propus sau sustine schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu functii de conducere in DNA, DIICOT si Parchetul General.
“Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, tace nejustificat în legătură cu întâlnirea de la CSM, din data de 24 iulie 2015, la care au mai participat președintele CSM și președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, anchetat penal.
Informațiile din presă, potrivit cărora la această întâlnire s-a discutat inclusiv despre schimbarea procedurii de numire a procurorilor cu funcții de conducere, sunt îngrijorătoare”, precizeaza Monica Macovei intr-un comunicat.
In replica, CSM transmite ca propunerile de modificare a procedurilor de numire in functie a procurorilor cu functii de conducere sunt in acord cu recomandarea Comisiei Europene din ultimul raport de evaluare a MCV.
Raspunsul transmis miercuri de CSM vine ca o reactie la “campania publica realizata de europarlamentarul Monica Macovei si mediata de o parte a presei scrise, unele posturi radio si de televiziune, privind sumbra perspectiva a incalcarii Mecanismului de Cooperare si Verificare” in ce priveste modificarea procedurii de numire a procurorilor cu functii de conducere.
Consiliul arata ca in ultimul raport de evaluare al MCV (ianuarie 2015) se arata ca Romania trebuie “sa efectueze o evaluare globala a procedurilor de numire in functii de conducere in cadrul magistraturii, astfel incat pana in luna decembrie 2015 sa existe in acest sens proceduri clare si detaliate, bazate pe modelul procedurilor utilizate pentru numirea presedintelui ICCJ”, potrivit Agerpres.