CSM își alege o nouă conducere. Favorită, o apropiată a Liei Savonea. Iohannis prezidează ședința

Dora Vulcan | 10.12.2019

Președintele Klaus Iohannis participă marți la ședința de alegeri a Consiliului Superior al Magistraturii, care marchează încheierea mandatului controversatei Lia Savonea.

Pe aceeași temă

Ședința plenului CSM va începe la ora 11.00, pe ordinea de zi fiind două puncte: raportul de activitate al instituției pe anul 2019 și alegerea noii conduceri.

Klaus Iohannis a participat și în 2017 și în 2018 la ședințele de alegere a noii conduceri a CSM.

Șeful statului poate participa la aceste şedinţe fără a avea drept de vot, potrivit legii de organizare şi functionare a Consiliului.


Favorită pentru funcția de președinte al CSM ar fi judecătoarea Nicoleta Țînț, considerată o apropiată a Liei Savonea, alături de judecătoarele Gabriela Baltag, Simona Marcu, Evelina Oprina și Mariana Ghena, scrie Hotnews.ro, care citează surse


Nicoleta Margareta Țînț de la Curtea de Apel Brașov este membru al CSM din ianuarie 2017.


Membrii CSM sunt aleși pentru un mandat de şase ani, în timp ce preşedintele și vicepreşedintele, care fac parte din secţii diferite (judecători și procurori) sunt aleși pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Actualul vicepreședinte al CSM este procurorul Nicolae Solomon.


Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care 9 judecători şi 5 procurori, aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, 2 reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi 3 membri de drept, respectiv preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.


***

Lia Savonea este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet al lui Cătalin Voicu, condamnat definitiv în două dosare penale.

În mandatul de un an la șefia CSM, Savonea a intrat în conflict cu o parte a membrilor Consiliului și cu fostul ministru al Justiției Ana Birchall, după ce a încercat să o impună la șefia Secției speciale de anchetare a magistraților pe Adina Florea, motiv pentru care șapte membri ai Consiliului au încercat revocarea sa pentru că a afectat funcționarea și credibilitatea CSM.

De asemenea, o asociație de procurori a acuzat-o de uzurparea funcției pentru că a transmis Senatului proiectul de modificare a legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate în numele plenului CSM, fără consultarea sa. Acuzații similare i-a adus și fostul ministru PSD al Justiției, Ana Birchall, exclusă ulterior din partid.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22