CSM pierde lupta cu Ponta la Curtea Constitutionala. Judecătorul CEDO va fi numit de Guvern

Fara Autor | 09.05.2013

Pe aceeași temă

Curtea Constituţională a respins contestatia fracuta de CSM si Avocatul Poporului in privinta numirii judecatorului la CEDO. Astfel, CCR a României a decis ca procedura de selecţie a candidaţilor pentru judecătoria CEDO să se facă printr-o procedură guvernamentală, aşa cum a propus premierul Victor Ponta, a transmis Realitatea TV. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

 

 

Guvernul a modificat procedura numirii judecatorului roman la CEDO printr-o Ordonanta de Urgenta, lunind aceasta atributie CSM.

CCR a respins atât sesizarea preşedintelui CSM, Oana Schmidt-Hăineală, cât şi excepţia Avocatului Poporului, urmând ca selecţia listei cu candidaţi în cadrul procedurii de desemnare a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului să se realizeze conform ordonanţei de urgenţă a Guvernului Ponta.

"S-a respins şi excepţia formulată de Avocatul Poporului pe ordonanţa dată de Guvern cu constituirea comisiei, s-a respins şi cererea de conflict, s-a constatat că nu este conflict. Judecătorul la CEDO va fi selectat după cum prevede ordonanţa de urgenţă. Trebuie însă să înţelegem că hotărârea în această privinţă o ia până la urmă Parlamentul European, nu o ia România. România propune trei nume, unul dintre ele poate fi admis sau pot fi respinşi toţi. Dacă sunt respinşi toţi se reia procedura", a declarat joi preşedintele CCR, Augustin Zegrean.
 

Curtea Constitutionala a dezbatut, joi, sesizarea presedintelui CSM referitoare la conflictul cu Executivul in legatura cu desemnarea judecatorului CEDO.

Premierul Victor Ponta a participat  la sedinta magistratilor CCR.

"Le voi spune judecatorilor punctul de vedere al Guvernului si ca in toate tarile europene desemnarea judecatorului se face de catre guvern, pentru ca guvernul este chemat in judecata la CEDO, nu este niciodata chemata o persoana privata sau CSM, pe mine ma dau in judecata.

Doi: Nu trebuie sa fii judecator in Romania ca sa fii judecator la CEDO. Si trei: Trece timpul foarte repede, noi in iunie trebuie sa avem trei propuneri. Orice decide CCR, bucurosi le-om duce toate"
, a declarat prim-ministrul, subliinind ca il intereseaza ca Romania sa aiba un judecator trimis la CEDO.


Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, la jumatatea lunii aprilie, Curtea Constitutionala cerandu-i sa solutioneze conflictul intre puterile statului aparut ca urmare a faptului ca Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta procedura de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Sesizarea a fost depusa de presedintele CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala. Ea se refera la OUG 21/2013 prin care CSM-ului i s-au redus o parte din atributiile constitutionale, Guvernul hotarand ca desemnarea judecatorului roman la CEDO nu mai este atributul CSM.

Conform unui comunicat,  CSM a sesizat Curtea Constitutionala apreciind ca "prin schimbarea de catre Guvernul Romaniei a mecanismului de numire a judecatorului roman la CEDO, prin intermediul unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, s-a adus atingere principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat", fiind "vidata de substanta o atributie fundamentala a CSM" in calitatea sa de garant al independentei justitiei.

De asemenea, CSM a cerut Curtii Constitutionale sa constate ca Guvernul a modificat prin Ordonanta de Urgenta atributii constitutionale ale unei institutii, incalcandu-se astfel o decizie a Curtii conform careia "ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica".

Guvernul a adoptat, la sfârşitul lunii martie, o ordonanţă care reglementează, prin modificarea unei alte ordonanţe, procedura de selectare a judecătorului care va lucra din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), candidaţii urmând să fie stabiliţi până spre sfârşitul lunii iulie.

Noua ordonanţă stabileşte înfiinţarea unei comisii interinstituţionale care să gestioneze procesul de selecţie şi stabilirea componenţei acesteia, comisie care va fi formată din ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru CEDO din cadrul MAE, directorul Direcţiei Afaceri Europene din cadrul MJ, un membru al CSM, un judecător al ÎCCJ, Avocatul Poporului, un cadru didactic universitar de competenţă recunoscută.
 

Intr-un interviu pentru revista 22, judecatoarea Alina Ghica, membra CSM declara ca ordonanta guvernului incalca separatia puterilor in stat si constituie o presiune politica asupra justitiei.

Citeste si EXCLUSIV 22. Judecatoarea Alina Ghica, membru CSM: Ordonanta de urgenta care limiteaza atributiile CSM incalca SEPARATIA puterilor in stat. Avocatul Poporului trebuie sa SESIZEZE CCR

 

Premierul Victor Ponta a anuntat in aprilie ca i-a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze CCR, care va trebui sa ofere un raspuns in chestiunea desemnarii judecatorului roman la CEDO, in contextul in care CSM s-a aratat nemultumit ca Executivul i-a restrans atributiile in acest domeniu. Mandatul actualului reprezentant al Romaniei la CEDO expira in decembrie, iar Bucurestiul are obligatia de a trimite noi propuneri pana pe 26 iulie. In acest scop, Guvernul a emis recent o ordonanta de urgenta care prevede infiintarea unei comisii pentru selectarea candidatilor, restrangand astfel atributiile CSM in acest domeniu.

Premierul Victor Ponta a justificat emiterea ordonantei de urgenta prin termenul foarte scurt pana la care Bucurestiul trebuie sa trimita lista cu noi candidati.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22