CSM reactioneaza in cazul primarului din Navodari: Declaratiile politice, o incercare de intimidare a justitiei

Fara Autor | 20.11.2012

Pe aceeași temă

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, a catalogat protestele de duminică prin care s-a cerut liberarea primarului din Navodari, arestat pentru coruptie, drept „manifestări prin care se încearcă intimidarea instanţelor de control judiciar pentru obţinerea unei sentinţe favorabile anumitor grupuri de interese. Cristi Danilet, membru CSM, a afirmat si el ca declaratiile unor politicieni constitutie presiuni la adresa judecatorilor. Alina Ghica a sesizat Inspectia judiciara. Duminica, 18 noiembrie, a avut loc miting de sustinere a primarului din Navodari, la care a participat inclusiv ministrul PNL, Puiu Hasotti.

Riscul este ca justiţia să pronunţe hotărâri sub presiunea străzii sau sentinţe care să nu fie executate, a spus judecătoarea Alina Ghica, potrivit Evenimentul zilei.

„Nici un politician, nici chiar un ministru şi nici strada nu se pot substitui unei instanţe de judecată. Acest tip de discurs subminează credibilitatea actului de justiţie. Este un semn de afectare a independenţei justiţiei. CSM va analiza şi va sesiza Inspecţia Judiciară să facă verificări”, a precizat judecatoarea.

Judecătorul Cristi Dănileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM,) a criticat si el acţiunile de la Năvodari, prin care protestatarii au cerut efectiv instanţei ce soluţie să dea în cazul primarului fanfaron Nicolae Matei, arestat pentru corupţie!

"Manifestarile publice cu privire la o soluţie judecătorească dată de prima instanţă, participarea unor politicieni sau prezenţa unor miniştri sunt acţiuni de intimidare a judecătorilor care urmează să dea soluţia în recurs.", a postat magistratul pe pagina lui de Facebook.

"Oamenii simpli trebuie să înţeleagă că justiţia nu poate fi plebiscitară: judecătorii nu consulta publicul când dau o soluţie, ci doar legea. Oamenii politici trebuie să îşi asume că prin criticarea populistă a unor soluţii în dosare aflate în curs de soluţionare nu fac decât să îşi manifeste dezacordul faţă de o altă putere a statului, să incite la nesupunere şi să creeze impresia că făcând presiuni asupra justiţiei o pot astfel controla. Din fericire, justiţia în Romania este independentă, iar acest lucru trebuie odată şi-odată înţeles sau cel puţin acceptat de către toţi", a scris judecătorul Dănileţ.

Pe 18 noiembrie, peste 1.000 de persoane, printre care ministrul Puiu Hasotti şi deputaţii Gheorghe Dragomir şi Mihai Lupu, au participat la Navodari la mitingul pentru eliberarea primarului oraşului, arestat preventiv pentru dare de mită.

"Nicolae Matei nu a omorât pe nimeni, nu a tâlhărit pe nimeni, nu a făcut niciun fel de delict care să necesite judecarea lui în stare de arest, arestarea lui pentru o perioadă lungă, el trebuie cercetat în libertate. Nu este un amestec în treburile justiţiei, justiţia poate să decidă ca Nicolae Matei să aibă interdicţia de a părăsi ţara, dar trebuie să fie liber aici cu voi, asta este chestiunea şi acest lucru am venit să vi-l spun", a declarat Puiu Haşotti.

Totodată, reprezentanţii PSD Năvodari au anunţat că au început o campanie de strângere de semnături pentru cercetarea în libertate a primarului oraşului, Nicolae Matei.

Nicolae Matei a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, de Tribunalul Bucureşti, în dosa­rul în care este acuzat de dare de mită. DNA îl acuză pe edil că în perioada iunie-octombrie 2012 i-a solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere, care a fost denunţător în acest dosar, să-i ofere protecţie în anchetele penale care îl vizau şi să intervină în acestea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22