CSM recunoaște oficial că a încheiat în 2012 un protocol de colaborare cu SRI

Redactia | 05.04.2018

Protocolul încheiat cu SRI, pe care CSM l-a recunoscut oficial, nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017, iar din 28 martie au fost demarate procedurile de declasificare se arată într-un comunicat transmis presei.

Pe aceeași temă

 

 

Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat joi că are încheiat încă din anul 2012 un protocol instituțional cu Serviciul român de Informații, pe care însă „l-a denunțat” cu acordul părților în martie 2017, după decizia Curții Constuționale care condus la întreruperea colaborării din SRI și Parchetul General.

 

"Consiliul Superior al Magistraturii a incheiat, in anul 2012, un protocol institutional cu Serviciul Roman de Informatii. La solicitarea tuturor membrilor Consiliului, formulata de indata ce au luat cunostinta de existenta sa, Protocolul a fost denuntat in cursul lunii martie 2017, prin acordul partilor, iar cu privire la acesta a fost demarata procedura de declasificare, in temeiul Legii nr. 182/2002", precizeaza CSM.

 

Consiliul Superior al Magistraturii mai informeaza ca, in 2014, a fost incheiat un protocol, pe perioada nedeterminata, intre CSM si Centrul National Cyberint in domeniul securitatii sistemelor informatice si de comunicatii.

 

La rândul ei și Inspecția judiciară recunoaște oficial că a încheiat un protocol cu SRI.

 

Protocolul încheiat cu SRI, pe care Inspecția Judiciară l-a recunoscut oficial, nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017, iar din 28 martie au fost demarate procedurile de declasificare se arată într-un comunicat transmis presei.

 

Totodată, Inspecția ține să adauge că „deși nu își mai produce efectele”, protocolul este clasificat, deci nu poate să prezinte conținul acesteia, se mai arată în comunicat.

 

”Ce putem să facem este să discutăm despre ceea ce NU formează obiectul protocolului şi credem că este la fel de important”, adaugă Inspecția Judiciară.

 

Instituția spune  că activitatea Inspecţiei Judiciare este reglementată de Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, care prevede, printre altele, atribuţiile inspectorilor judiciari, precum şi categoriile de documente pe care instituţia, prin inspectorii judiciari, le întocmeşte, şi procedura aferentă întocmirii şi comunicării acestora. Principalele documente pe care inspectorii judiciari le emit, în exercitarea atribuţiilor pe care le au, sunt rezoluţiile, în procedura disciplinară, şi rapoartele de inspecţie, în celelalte proceduri.

 

În raport cu aceste dispoziţii Inspecţia Judiciară să asigurări ferme că:

 

”Niciuna dintre atribuţiile Inspecţiei Judiciare nu a format obiectul niciunui protocol, conţinând sau nu informaţii clasificate, cu nicio instituţie publică.

 

Nicio rezoluţie, raport sau alt document emis de Inspecţia Judiciară nu a fost comunicat vreunei entităţi în baza vreunui protocol.

 

Verificările Inspecţiei Judiciare au fost efectuate exclusiv în cazurile şi cu respectarea procedurii prevăzute de lege, prin inspectorii judiciari şi niciodată prin sau cu suportul altor persoane din afara instituţiei, acestea neavând acces la niciuna dintre verificările efectuate”, se arată în comunicatul Inspecției Judiciare.

 

Astfel, subliniază instituția, ”începând cu anul 2017, Inspecţia Judiciară nu are nici un protocol în vigoare cu vreun serviciu de inteligence. De la data înfiinţării sale, in anul 2012, Inspecţia Judiciara şi-a desfăşurat activitatea exclusiv în baza legii”.

 

CSM ceruse în urmă cu o zi instituţiilor judiciare care au încheiat protocoale de cooperare cu serviciile de informaţii, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Inspecţia Judiciară, să declasifice aceste documente.

 

CSM a cerut, de asemenea, Ministerului Public, detalii despre protocolul încheiat în 2009 cu Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi va transmite Ministerului Justiţiei o adresă prin care să solicite un punct de vedere referitor la acest protocol. Decizia CSM a fost votată cu unanimitate de voturi de membrii CSM, în ședința de miercuri.

 

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vinerea trecută, protocolul de colaborare încheiat de SRI cu Parchetul General în anul 2009. Protocolul a fost semnat în februarie 2009 de procurorul general Tiberiu Niţu şi prim-adjunctul SRI Florian Coldea şi a înlocuit documente similare încheiate chiar imediat după înfiinţarea de către Guvernul Năstase a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA), actuala DNA.

 

Documentul are semnăturile adjunctului SRI Florian Coldea şi prim adjunctului procurorului general, Tiberiu Niţu, fiind aprobat de Laura Codruţa Kovesi în calitate de procuror general şi de George Maior, director al SRI.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22