CSM sesizeaza Inspectia Judiciara in legatura cu afirmatiile lui Sebastian Ghita

M. B. | 24.06.2015

Pe aceeași temă

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a sesizat Inspecția Judiciară pentru a verifica dacă declarațiile făcute miercuri de deputatul Sebastian Ghiță au încălcat independența justiției.

 

"Ca urmare a afirmațiilor lui Sebastian Ghiță, deputat în Parlamentul României, emise în spațiul public în 24 iunie 2015 și preluate de mass-media, președintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări cu privire la apărarea independenței și imparțialității sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/ 2004 privind CSM, republicată cu modificările și completările ulterioare", se spune într-un comunicat CSM.

 

Sebastian Ghita a făcut miercuri două serii de afirmații grave la adresa justiției.

 

Primele au fost rostite la ieșirea de la DNA Ploiești, unde procurorii au extins urmărirea penală împotriva sa, trafic de influență, evaziune fiscală, spalare de bani, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor UE si coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din 2012 si la cele prezidentiale din 2014.

 

Sebastian Ghiţă nu are voie să părăsească Ploieștiul, să vorbească cu ceilalți inculpați din dosar și să ia legătura cu Victor Ponta. Deputatul a declarat că va face o plângere la procurorul general al României:

 

"Asupra mea s-a luat o măsură fără să ştiu ce am făcut, probabil pentru a fi umilit, să nu părăsesc Ploieştiul timp de două luni, nu am încălcat cu nimic interdicţia de a părăsi ţara. Procurorul Onea a considerat că trebuie să nu părăsesc Ploieştiul, mi-a spus că aşa crede dânsul, că el e procuror şi că drepturile şi libertăţile mele, când se deschide un dosar, sunt la dispoziţia dânsului şi plângerile să le adresez ICCJ.

Azi mi-am dat seama despre ce e vorba în dosar şi pentru că sunt deputat în Parlament, simt că trebuie să lupt cu ce se întâmplă, abuzurile asupra unui cetăţean nu pot fi tolerate de societate, parlament, partide politice. Azi mi-am dat seama că acest dosar este o etapă în ce mi s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, presiuni constante, întrebări, luări la rost, ameninţări, care vizau demisia lui Victor Ponta. Nu îl pot influenţa pe Victor Ponta să îşi dea demisia când doresc procurorii, nu am această influenţă. O parte din dosar vizează alegerile prezidenţiale, nu îmi cer scuze că PSD, Victor Ponta, eu, mulţi alţii am încercat să obţinem încrederea electoratului.

Am interdicţie să vorbesc cu Victor Ponta, nu o înţeleg, nu ştiu care e justificarea, şi nu scrie nicăieri de ce nu pot vorbi. Cred că e un dosar politic care vizează dărâmarea acestui guvern şi convingerea lui Victor Ponta că dacă nu îşi dă demisia când vor aceşti oameni, mama, cumnatul, sora, prietenii vor plăti.

Am contracte, dovezi, impozite plătite statului, dovezi că acei bani sunt ai mei şi sunt curaţi. Voi face plângere la procurorul general. Mi se pare ilegală interzicerea de către un procuror unui ales în funcţie să îşi exercite această atribuţie, trebuie să înţelegem că parlamentarii români, oricât de urât îi arată procurorii, sunt aleşii oamenilor. Este un atentat la democraţie", a declarat Sebastian Ghiţă, citat de Digi 24.

 

Peste câteva ore, el a trimis o scrisoare Camerei deputatilor, cerând Parlamentului sa sesizeze CCR in legatura cu un conflict constitutional intre puterea legislativa si cea juridica apărut dupa masura preventiva instituita miercuri de procurorii DNA Ploiesti care i-au interzis “să desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta”

 

"Exista o dezbatere daca nu cumva impotriva membrilor Camerei Deputatilor exista un plan, o idee de a ne scoate din joc (...). Ma gandesc ca ar fi bine sa nu se intample lucruri rele, dar nu poti sa stii. In noiembrie au fost alegeri, dupa cum se vede, impotriva premierului au aparut acum (acuzatii - n.red), impotriva familiei sale, impotriva mea, a cercului relational", a declarat Ghita.

"Decizia mi se pare extrem de grava, neconstitutionala si cu potentiale repercusiuni asupra democratiei in Romania. Consider ca Parlamentul Romaniei si Comisia Juridica trebuie sa reactioneze de urgenta in vederea limitarii unui astfel de abuz. Totodata, solicit declararea unui conflict intre puterile statului, care sa fie solutionat de catre Curtea Constitutionala. Lipsa unei reactii acum va permite unui reprezentant al Parchetului sa dispuna intr-o zi masuri asupra unui numar atat de mare de parlamentari incat sa modifice majoritati si sa schimbe configuratii politic. Mentionez ca inaintez sesizarea Procurorului General al Romaniei si ministrului Justitiei precum si procurorului ierarhic superior", a mai spus Sebastian Ghita, citat de Agerpres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22