CSM:Jud.Mirela Popescu, reinvestită șef al Secției Penale a ÎCCJ. Miza, dosarele Udrea și Ghiță

Dora Vulcan | 25.01.2018

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, delegarea în funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a judecătoarei Mirela Sorina Popescu, care ocupă aceeaşi poziţie din 24 ianuarie 2015.

Pe aceeași temă

 

 

 

Informația a fost furnizată pentru Agerpres de surse din Consiliul Superior al Magistraturii.  Potrivit ordinii de zi a Secţiei publicate pe pagina de internet a CSM, joi a fost luată în discuţie Nota Direcţiei resurse umane şi organizare numărul 1.351/2018 privind propunerea de delegare a judecătoarei Mirela Sorina Popescu în această funcţie.

 

Ziare.com explică și miza aceastei reinvestiri:  daca nu era delegata in aceasta functie, ar fi fost o problema cu judecarea unor dosare mediatizate si ar fi fost perturbata activitatea Sectiei Penale. Mirela Sorina Popescu este presedintele unuia dintre cele doua completuri de 5 judecatori de la Inalta Curte, si avea spre solutionare luni dosare cu nume grele: Elena Udrea (Gala Bute), Dan Sova, Sebastian Ghita etc.

 

Pe 18 ianuarie, Secţia pentru judecători a decis să amâne susţinerea interviului, în vederea depunerii de către judecător a unor înscrisuri, fără a stabili un termen.

 

În aceeaşi zi, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi a cerut Secţiei pentru judecători organizarea unei noi şedinţe, până la data de 24 ianuarie, pentru reînvestirea în funcţie a preşedintelui Secţiei penale, judecătoarea Mirela Sorina Popescu, când urma să expire mandatul în curs, considerând că "orice întârziere după această dată prejudiciază bunul mers al activităţii Secţiei penale cu repercusiuni asupra actului de justiţie".

 

Conform dispoziţiilor articolului 53 alineatul 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, preşedinţii de secţii ai ÎCCJ sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea CSM, dintre judecătorii Înaltei Curţi care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani.

 

Numirea în funcţia de preşedinte de secţie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, conform alineatului 3 al aceleiaşi legi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22