Pe aceeași temă
UPDATE: USR a decis că nu participă la votul moțiunii de cenzură
Numai că balanţa poate fi înclinată de oamenii lui Ponta şi ai lui Daniel Constantin. Lucru care cu siguranţă se va produce după semnalul dat joi de numirea lui Ponta la conducerea SGG. La rându-i, Daniel Constantin a fost exclus din ALDE de coechipierul la conducere Tăriceanu şi şi-a creat o nouă formaţiune în care l-au însoţit foşti membri ALDE nemulţumiţi de apucăturile autoritariste ale lui Tăriceanu. Care e miza bătăliei se poate deduce şi din ceea ce fiecare riscă: Ponta a acceptat să fie numit la SGG deşi cu o seară în urmă CEx tocmai votase decizia de excludere din PSD a tututor membrilor care l-ar ajuta pe Grindeanu să-şi facă guvern după ce membrii Cabinetului au fost puşi să-şi scrie demisiile.
Constantin se poate baza în acest moment pe cca 10 parlamentari pe care chiar el i-a adus din fostul Partid Conservator în ALDE şi care l-au însoţit şi în noua formaţiune iar Ponta, la rându-i poate aduce cel puţin 10 colegi şi care ar şubrezi votul la moţiune.
De altfel, pentru Grindeanu şi-au arătat deja susţinerea filialele de la Timiş, Iaşi, Cluj şi de la Gorj, din fieful lui Ponta. Aşa cum a spus şi Grindeanu în conferinţa de miercuri noaptea, CEx nu înseamnă PSD.
În afara coaliţiei PSD – ALDE, PNL are 99 de parlamentari, USR – 43, PMP – 26, UDMR – 30 iar minorităţile 17.
Aceştia, vor fi curtaţi atât de oamenii lui Dragnea cât şi de cei ai lui Ponta, încă neexclus din PSD.
Joi, după ce forul PSD a votat torpilarea propriului guvern prin moţiune, Traian Băsescu şi-a exprimat nu doar dubiile că moţiunea va trece. "Grindeanu este obligat de Constitutie sa isi faca Guvern", a scris Traian Basescu pe pagina sa de Facebook. Fostul presedinte spune si ca, "daca Dragnea isi face iluzii ca o motiune impotriva Guvernului Grindeanu va trece prin Parlament, se insala amarnic".
USR a anunţat prin vocea purtătorului de cuvânt că nu vor susţine guvernul Grindeanu, fără a spune explicit şi cum vor vota parlamentarii săi.
PNL nu a formulat, încă, un punct de vedere oficial.
Într-o declaraţie făcută presei joi, Tăriceanu nu a negat că UDMR ar putea fi cooptat la guvernare după îndepărtarea lui Grindeanu, ceea ce ar putea spune ceva despre felul în care UDMR va vota la moţiune.