Cât de tradițională este familia în România? O treime din copii se nasc în afara căsătoriei

E.b. | 11.05.2017

Parlamentul a votat marți, cu o majoritate covârșitoare, redefinirea familiei în Constituție. Modificările nu se referă, însă, doar la precizarea explicită referitoare la cuplul bărbat-femeie care să stea la baza căsătoriei.

Pe aceeași temă

 

 

Ele ignoră și situațiile și starea de fapt în care se găsesc atât părinții cât și copii aflați, cu toții sau parțial, în afara căsătoriei legalizate.

 

Câtă legătură cu realitatea demografică are însă familia tradițională într-o țară în care aproape o treime din copii se nasc în afara căsătoriei – uniuni consensuale, familii monoparentale (în special mame singure)?

 

De pildă, în 2013 s-a înregistrat recordul de aproape 33% copii născuți în afara căsătoriei, screie cursdeguvernare.ro.

 

 

Noua definiție propusă de Parlament:

 

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor

 

 

Situația de fapt:

 

Înainte de 1990, divorțurile și mai ales nașterile în afara căsătoriei erau excepții:

   

doar 3 – 4% din copii se nășteau în afara căsătoriei
   

75% din copii erau născuți în cadrul primei căsătorii

 

Acest comportament s-a schimbat imediat după Revoluție și ambele au ajuns fenomen larg. Nici divorțul, și nici copilul născut în afara căsătoriei nu mai sunt stigmatizate, ci au devenit fenomene largi.

 

Celibatul definitiv, coabitarea și statutul de mamă singură sunt din ce în ce mai răspândite și datele statistice confirmă renunțarea accelerată la convențiile sociale anterioare anului 1990.

 

Astfel încât, în 2013 s-a înregistrat numărul record de peste 70.000 de copii născuți în afara căsătoriei (potrivit metodologiei statisticii inetrnaționale, aceștia sunt copii născuți de mame care nu sunt căsătorite), confrom datelor INS:

 

2013 a fost, de altfel, și anul cu cel mai mare raport între cele două categorii de copii.

 

Dacă în 1989 rata copiilor născuți în afara căsătoriei era de aproximativ 3%, în 1992 urcase deja la circa 15%, în 2010 la 27,69%, iar în 2013 s-a înregistrat recordul de aproape 33% copii născuți în afara căsătoriei, arata cursdeguvernare.ro.

 

Nu există studii detaliate pentru a ști exact ponderea nașterile de acest gen asumate, dar trebuie menționat că avem un fenomen larg și îngrijorător de mame minore.

 

De asemenea, trebuie precizat că în rural se înregistrează un procent mai mare de nașteri în afara căsătoriei (în 2010 era de aproximativ 33% din totalul nașterilor din rural), ceea ce contrazice percepția potrivit căreia la sat s-au conservat mai bine valorile tradiționale.

 

Procentul național este sub media europeană, care se situa în 2012 la peste 40% (conform Eurostat), cu precizarea că aceste comportamente demografice s-au schimbat cu câteva decenii înaintea României.

 

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22