Pe aceeași temă
Între anii 2012 și 2016, România a plătit nu mai puțin de 10,1 miliarde de lei (aproximativ 2,25 miliarde de euro) către salariații care au câștigat în instanță despăgubirile pentru neonorarea de către stat a prevederilor legislative privind salariile : prevederi legislative create de același stat.
Numai în 2016 statul a plătit titluri executorii de 4,1 miliarde de lei – adică aproximativ 900 de milioane (nouă sute de milioane) de euro.
Datele pe care le folosim mai jos sunt calcule proprii pe cifrele și sintezele Institutului Național de Statistică, coroborate cu cele ale Eurostat – cu o precizare esențială : aceste miliarde chiar s-au plătit, se plătesc și vor fi plătite în continuare către tot felul de categorii de bugetari, pe lângă salariile curente.
Banii concreți: Cât ne costă, de fapt, joaca de-a legea a unui cârd de legiuitori lipsiți de răspundere
Situația de azi, 2017, arată cam așa :
- Din anul 2011 până în anul 2016, bugetarii au câștigat în instanță drepturi de 13,9 miliarde de lei (3 miliarde de euro). Datele de la Statistică NU arată (nici nu ar avea cum – și cu atât mai puțin Eurostat) și titlurile executorii din 2017.
- În 2016 au fost câștigate procese în valoare de 3,8 miliarde de lei (840 de milioane de euro) – inclusiv pe Legea 85 din 2016, privind salariile din Educație.
- În anul 2011 au fost câștigate în instanță drepturi de 6,4 miliarde de lei (1,42 miliarde de euro). Și pentru că era criză și bugetul nu suporta atare plăți ( în condițiile în care România se împrumuta greu și scump) guvernul Boc a inițiat lege pentru eșalonarea pe mai mulți ani plata acestor drepturi.
- Suma totată câștigată în instanță între 2011 – 2016 a fost de 13,9 miliarde – fără a socoti ce vine din urmă pentru anul 2017.
Ce și cât s-a plătit
Și chiar s-a plătit – sumele câștigate în instanță s-au adăugat la deficit și au fost o prioritate, așa cum era și normal : punerea în executare a hotărârilor judecătorești.
Despre repsonabili, despre cine va plăti de fapt noua lege a salarizării şi multe altele, în articolul complet, AICI