Pe aceeași temă
Mai mult, el continuă să susțină, în interviul acordat RFI, aceeași minciună perpetuată de toți liderii PSD: că modificarea din ordonanță ar fi fost cerută de CCR, or, Curtea Constituțională nu a cerut niciodată dezincriminarea abuzului în serviciu - așa cum prevedea ordonanța abrogată deja dar numai după presiunea străzii - ci doar mai buna și corecta definire a infracțiunii și a acuzației de care ordonanța tocmai că îi scăpa pe toți penalii de lux, în frunte cu liderul PSD, Liviu Dragnea. Cel care, de altfel, a dat ultimatum Guvernului să adopte ordonanța de care acum nu mai știe niciun lider al PSD să fi fost în intenția guvernului. Cu excepția lui Iordache. Cel care, deși dă ordonanțe fără aviz și caută să le convertească în proiecte de lege de capul lui fără să știe nimeni din PSD și din guvern, ca un făcut nu este demis.
- Reporter: Domnule Cătălin Ivan, presa internațională atrage atenția asupra unei alunecări a României spre un regim iliberal, de tipul celor din Ungaria sau Polonia. Ce părere aveți? Și vă întreb ca social-democrat.
- Cătălin Ivan: Nu e nici o legătură. E aceeași presă care vorbea de lovitură de stat. Avem experiența din 2012. E important să vorbim despre situația din România. Nemulțumirile oamenilor din stradă sunt reale, îngrijorările lor... eu sunt alături de ei, mai ales că și colegii mei de generație sunt acolo. Problema a apărut de la o discuție care trebuia să fie una tehnică, despre niște modificări pe care trebuia să le facă orice guvern ar fi fost la Palatul Victoria, pentru că așa cerea Curtea Constituțională, dar niște modificări care nu au fost explicate nimănui niciodată, nici măcar celor din PSD, nici măcar celor din guvern. A fost făcut într-un mod ciudat, pe ascuns. Nu înțeleg ce a urmărit ministrul justiției prin lipsa asta de comunicare și secretomania asta în jurul ordonanțelor, pentru că dacă vorbiți cu juriști, și nu cu juriști din PSD, ci juriști fără culoare politică, avocați, judecători, veți vedea că textul ordonanțelor este unul bun și România are nevoie de aceste ordonanțe. Trebuiau trimise în Parlament, trebuiau dezbătute în Parlament și de acolo să iasă un text pe care să lucreze toate partidele politice.
- Rep: Ce-ar trebui să învețe PSD din toate evenimentele din ultimele zile?
- C.I.: PSD, dar și orice alt partid politic care s-ar afla la guvernare trebuie să înțeleagă că lucrurile trebuie făcute transparent, este nevoie de dezbatere publică, de informarea cetățenilor, mai ales inițiative care vizează subiecte sensibile, iar lupta împotriva corupției este pilonul principal în acești ani de zile ai dezvoltării României. Este angajamentul ferm pe care orice partid trebuie să și-l ia, că dacă va ajunge la guvernare nu va frâna lupta împotriva corupției. Eu cred că e o lecție pe care PSD-ul a învățat-o, o lecție dură, pentru că, repet, nimeni din partid, sau aproape nimeni, nu a știut de textul acestei ordonanțe, nici chiar colegii din guvern ai dlui Florin Iordache, nu au știut. Eu cred că plătim toți foarte scump o inițiativă a unui singur membru al cabinetului Grindeanu. Dacă ne uităm pe măsurile pe care acest cabinet le-a luat în acest scurt timp, doar trei săptămâni de când a fost investit, veți vedea că este un guvern cu performanțe, un guvern care respectă toate angajamentele pe care ni le-am luat în campania electorală. Este păcat că premierul Grindeanu, un politician tânăr, foarte ambițios și foarte bine pregătit și cu bune intenții, este pus acum în această situație: să treacă printr-o moțiune de cenzură, să fie oamenii în stradă cerându-i demisia, eu cred că este un lucru nemeritat.
- Rep: Ce garanții există că asemenea lucruri nu se vor repeta?
- C.I.: E o situație neprevăzută, neașteptată, am învățat această lecție și ne vom asigura că miniștrii cabinetului Grindeanu nu vor mai avea astfel de inițiative, pe ascuns, fără să se consulte cu partidul, cu membrii cabinetului, fără să le pună în dezbatere publică.
- Rep: Sunteți o voce aparte în PSD, nu vă temeți de represalii?
- C.I.: Sigur că protestatarii au dreptate, dacă un lucru nu este explicat nu poate fi înțeles, dacă nu este înțeles, nu poate fi susținut,... președintele PSD a anunțat deja că niciun membru PSD nu a avut acces la ministrul justiției și nu s-a discutat cu nimeni din partid despre aceste ordonanțe. Acum faptul că PSD își asumă răspunderea pe un lucru despre care nu a știut nu este corect, dar până la urmă este vina partidului, pentru că acest cabinet a rezultat dintr-o majoritate pe care PSD o are cu Alde în Parlament – a fost o greșeală de comunicare și de procedură, nu de conținut...
interviul integral, AICI