Pe aceeași temă
În timpul ședinței CEx de marți, Liviu Dragnea, liderul de necontestat al social-democraților, a fost acuzat de șeful istoric al organizației de Vrancea, că face pe stăpânul partidului: De când a ajuns la București, Liviu Dragnea s-a metamorfozat, face pe stăpânul partidului.
Dragnea face pe stăpânul
De asemenea, Oprișan a solicitat organizarea unui congres pentru alegerea unui nou președinte al PSD, care se va transforma în congresul de realegere al lui Dragnea.
După CEx, Liviu Dragnea a ținut să-l contrazică pe Oprișan, susținând că în nici un caz nu se crede stăpânul partidului și nu e vorba decât de o neînțelegere a activității PSD din partea baronului de Vrancea.
Şedinţa PSD a fost una tensionată, după ce și Niculae Bădălău, baronul de Giurgiu, a anunţat că nu îl susţine pe Răzvan Cuc, tot din Giurgiu, pentru postul de la Transporturi. Dragnea a anunţat că Răzvan Cuc s-a mutat de două săptămâni în altă filială, şi că este susţinut de PSD Neamţ, unde baronul local, Arsene, este unul dintre loialii lui Dragnea.
În ceea ce privește organizarea congresului, liderul PSD a spus: „O să discutăm despre asta. Cred că e total inoportun să vorbim despre așa ceva astăzi. Și cred că e părerea tuturor, cu două-trei excepții. (…) Fiind un an cu campanie electorală pentru prezidențiale, de obicei partidele se ocupă de prezidențiale. Și toată lumea crede că nu e oportun să discutăm acum”.
Congres și restructurarea Guvernului
Oprișan a mai cerut restructurarea Guvernului, ceea ce nu ar mai fi presupus trecerea prin furcile caudine de la Cotroceni. Și această cerere a fost respinsă de către toți prezenți în biroul lui Dragnea.
Însă motivul oficial și principal al CEx-ului de luni a fost desemnarea celor doi PSD-isti care să fie propuși pentru portofoliile de la Dezvoltare și Transporturi, vacante după ce Olguța și cu Drăghici și-au retras candidaturile.
Astfel, în unanimitate, Comitetul Executiv al PSD a decis să îi propună pe Daniel Suciu la Ministerul Dezvoltării Regionale și pe Răzvan Cuc la Ministerul Transporturilor, cei doi fiind propuși de Liviu Dragnea via Vasilica Dăncilă, premier. De această dată nu s-a mai procedat ca la ultimele adunări de acest tip, cu propuneri venite de la filialele din teritoriu ci cu impunerea din prima de la Centru a celor două nume care vor merge spre avizare la Cotroceni.
Că totul nu este decât o „butaforie” regizată de Dragnea, a recunoscut și fostul premier Mihai Tudose la TVR. Acesta a dezvăluit că Răzvan Cuc și Daniel Suciu erau propuși de cel puțin o săptămână.
Aceste spectacole mediatice sunt ceva obișnuit la PSD a mai spus fostul premier care a declarat că acesta este și motivul pentru care a părăsit barca social-democraților:
„De asta am plecat, că nu am mai suportat”, a mai spus acesta. „Vă voi face dovada că cele două numiri de astăzi, cea a domnului Cuc şi cea a domnului Suciu, sunt aranjate de o săptămână (…) de domnul Dragnea. CEx-ul de astăzi al PSD este o butaforie, ca toate celelalte. La ultimul CEx la care am participat eu, când a fost numit domnul Petrescu la Comunicaţii, chestia asta era aranjată cu două săptămâni înainte. (…) Pot demonstra cum se fac cărţile cu două-trei săptămâni înainte”, a declarat Tudose la TVR.
Răzvan Cuc este parlamentar de Giurgiu şi, pentru că nu este în relaţii bune cu şeful organizaţiei, Niculae Bădălău, cel din urmă a scris pe pagina sa de socializare că nu îl susţine pentru a reveni la masa Guvernului. De aceea, Liviu Dragnea a anunţat că Răzvan Cuc s-a mutat la organizaţia Neamţ, în fieful unui apropiat de-al său.
Cine sunt cei doi pe care Comitetul Executiv National al PSD i-a validat, la 19 februarie 2019, pentru functiile de ministu al Transporturilor și de ministru al Dezvoltării Regionale.
Alexandru-Răzvan Cuc s-a născut la 4 decembrie 1983.
Este licenţiat în integrare economică europeană al Facultăţii de Studii Economice ale Integrării Europene, Universitatea Româno-Americană din Bucureşti (2006) şi licenţiat în drept (2012) al Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică, Universitatea Hyperion din Bucureşti, conform site-ului Camerei Deputaţilor.
În decembrie 2003, a absolvit un curs dedicat dezvoltării capacităţii antreprenoriale, organizat de Universitatea Româno-Americană, iar în mai 2006 a absolvit un curs de psihologia relaţiilor umane, organizat de aceeaşi universitate. A fost bursier în Marea Britanie al programului Leonardo Da Vinci (ianuarie-aprilie 2006). A urmat un curs privind stabilirea profilelor de piaţă organizat de ITC Geneva (iunie-iulie 2008). A absolvit, în 2008, programul de Master în Integrare Economică Europeană al Universităţii Româno-Americane.
A fost expert în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului (august 2006 - mai 2007); expert în cadrul Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediul de Afaceri (mai 2007 - martie 2010); administrator al S.C. Pan D'Or Aliment SRL, Giurgiu (mai 2010 - iunie 2012). A fost director general adjunct al S.C. Adminstraţia Zonei Libere S.A., Giurgiu (ianuarie - iunie 2013) şi apoi director general al aceleiaşi societăţi (iunie 2013-octombrie 2016).
A fost consilier judeţean în Consiliul Judeţean Giurgiu (iunie 2012 - octombrie 2015), secretar de stat în Ministerul Transporturilor, responsabil de sectorul aviaţiei şi sectorul rutier (noiembrie 2015-30 mai 2016), consilier la cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu (29 iunie 2016 - 3 august 2016) şi administrator public al judeţului Giurgiu, în cadrul Consiliului Judeţean Giurgiu (4 august 2016-20 decembrie 2016).
A deţinut funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PP-DD) (2012) şi a candidat din partea PP-DD la alegerile parlamentare din 2012 pentru Camera Deputaţilor.
În cadrul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, a fost ales deputat din partea Partidului Social Democrat în circumscripţia electorală nr. 19 Giurgiu. Este membru al Comisiei pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaţilor. A fost vicepreşedinte al acestei Comisii în perioada 21 decembrie 2016-februarie 2017.
Din decembrie 2018, este preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
La 3 ianuarie 2017, a fost propus ministru al Transporturilor, fiind învestit în funcţie la 4 ianuarie 2017. La 14 iunie 2017, şi-a înaintat demisia din funcţie, alături de majoritatea membrilor Cabinetului Grindeanu. La 21 iunie 2017, Guvernul Grindeanu a fost demis prin Moţiune de cenzură.
Alexandru-Răzvan Cuc a fost propus, la 28 iunie 2017, ministru al Transporturilor în guvernul Mihai Tudose, fiind învestit în funcţie la 29 iunie 2017. A deţinut acest portofoliu până la 12 octombrie 2017.
Comitetul Executiv Naţional al PSD l-a validat pe deputatul Daniel Suciu pentru funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale, a anunţat la finalul şedinţei premierul Viorica Dăncilă.
Vasile-Daniel Suciu s-a născut la 7 noiembrie 1980, în Bistriţa.
A absolvit: Şcoala Generală nr. 1 din Bistriţa (1995); Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu", secţia Bilingv Română-Franceză (1999); Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, secţia Ştiinţe Politice (2003). În 2011, a obţinut un master în management politic din partea Şcolii de Studii Academice Post Universitare "Ovidiu Şincai" din Bucureşti.
În perioada februarie 2004 - ianuarie 2007, a lucrat ca jurnalist, fiind şeful departamentului politic al cotidianului Mesagerul de Bistriţa-Năsăud. Între septembrie 2006 şi ianuarie 2007, a fost corespondent la Evenimentul Zilei. În intervalul ianuarie - septembrie 2007 a fost Director la Cancelaria Prefectului, în cadrul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud. A fost consilier parlamentar între septembrie 2007 şi iunie 2012.
În 2009, a devenit purtător de cuvânt al PSD Bistriţa-Năsăud, iar în iunie 2010 a devenit vicepreşedinte al PSD Bistriţa-Năsăud şi preşedintele TSD Bistriţa-Năsăud, notează www.cdep.ro.
În iunie 2008 a obţinut funcţia de consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.