Pe aceeași temă
Romania “va urmari consecvent intarirea solidaritatii Aliate”, transmite ministerul Afacerilor Externe (MAE) cu ocazia celebrarii zilei NATO in Romania. MAE subliniaza caracterul apararii colective a Aliantei, mai ales in conditiile de securitate marcate de tensiune in estul Europei.
"Ministerul Afacerilor Externe saluta celebrarea, astazi, 5 aprilie 2015, a Zilei NATO in Romania. Aderarea la Alianta Nord-Atlantica, in aprilie 2004, a reprezentat un moment marcant in istoria tarii noastre, semnificand realizarea unui deziderat major de politica externa, care a beneficiat de intreg sprijinul societatii romanesti. Prin contributiile sale, Romania a participat la misiunile si operatiile Aliate si a adus valoare adaugata in elaborarea politicilor NATO, conturandu-si in tot acest timp un profil aparte in cadrul Aliantei", afirma MAE intr-un comunicat, potrivit Hotnews.
MAE arata ca "Alianta Nord-Atlantica ramane principalul garant al securitatii Romaniei, iar obiectivul central din perspectiva tarii noastre il reprezinta consolidarea relevantei si eficacitatii NATO, ca pilon fundamental al securitatii euro-atlantice".
"In 2015, Romania va urmari consecvent intarirea solidaritatii Aliate, consolidarea relatiei transatlantice, precum si promovarea in continuare a valorilor euro-atlantice in vecinatate in scopul asigurarii unui mediu de securitate stabil si predictibil. Situatia de securitate la nivel international si, mai ales, cea din vecinatatea estica si sudica a Aliantei, impune ca NATO sa se concentreze asupra dezvoltarii sarcinii sale originare, cea privind apararea colectiva", transmite ministerul de Externe.
Ministerul de Externe aminteste, ca elemente de context, ca "in cadrul reuniunii la varf NATO de la Praga din anul 2002, delegatia Romaniei a primit invitatia de aderare la Alianta Nord-Atlantica. Aceasta decizie istorica a reprezentat un moment de referinta, care a marcat trecerea intr-o noua etapa - initierea procesului de negociere".
"Data de 29 martie 2004 a consfintit depunerea instrumentelor de ratificare de catre tara noastra la Departamentul de Stat american, SUA fiind depozitarul Tratatului Aliantei Nord-Atlantice (Washington, 1949), iar la 2 aprilie 2004 s-a desfasurat, in cadrul reuniunii ministeriale Aliate, ceremonia arborarii drapelului tarii noastre la Cartierul General al NATO", conchide sursa citata.