Cuc: UE a tăiat finanțarea pentru autostrada Sibiu-Pitești. Guvernul dezminte. Drulă:Tupeu nerușinat

Redactia | 12.01.2020

Fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, susține că finanțarea pentru autostrada Sibiu-Pitești ar fi fost tăiată de Comisia Europeană. Miniștrii Cabinetului Orban dezmint informația.

Pe aceeași temă

Fostul ministru PSD al Transporturilor, Răzvan Cuc, susține, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, că România ar fi primit de la Comisia Europeană o notificare de suspendare a finanțării din fonduri europene a autostrăzii Sibiu – Pitești din cauza unor probleme de mediu.

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) dezminte informația și spune că, de fapt, Comisia Europeană a cerut pe 23 decembrie informații suplimentare cu privire la proiect și a dat termen două luni autorităților române pentru a răspunde. Ceea ce a cerut Comisia este un plan de management pentru monitorizarea siturilor Natura 2000, care sunt arii protejate de interes comunitar ale căror limite au fost trasate pentru prima oară la noi în țară în 2007. În 2011 au fost extinse, iar de atunci legislația a tot fost actualizată.

Postarea integrală a lui Răzvan Cuc

Vizita Premierului Orban la Bruxelles facută doar pentru poze. Autostrada Sibiu-Pitești suspendată de catre Comisia Europeană.

Un lucru foarte periculos s-a întâmplat pentru unul dintre proiectele vitale de infrastructura din Romania și anume: Comisia Europeană a trimis o notificare de suspendare a finanțării din fonduri europene pentru Sibiu-Pitești din cauza unor probleme pe mediu (pentru cei care nu-si mai amintesc: obiectivul avea acord de mediu obținut in Decembrie 2018).
NIMENI DIN GUVERN NU NE ZICE NIMIC. TOATA LUMEA TACE! POATE ASA E MAI BINE! POATE ASA TREBUIE! NU DRAGI ROMANI, NU TREBUIE ASA!!!!
In loc sa se plimbe pentru poze si văicăreala lor clasică premierul Orban ar fi trebuit sa “dea cu pumnul in masa” pentru ca acest proiect sa își continue implementarea prin finanțare din fonduri europene!
Din păcate, ce nu înțelege sau poate chiar nu stie premierul este ca aceasta notificare de suspendare crează un precedent foarte periculos pentru tot ce inseamna proiecte de infrastructura din Romania finanțate din fonduri europene!

Un lucru este cert: Romania are un guvern ireresponsabil si habarnist, iar pe premier este foarte clar ca nu îl ia nimeni in serios!
Nu ii explic eu domnului Orban pentru ca a vazut si singur că toate proiectele pe care le-am semnat și lansat doar pe infrastructura rutiera însumează multe miliarde de euro. Sunt convins ca lucrul aceata a deranjat. Si a mai deranjat si faptul ca Romania a îndrăznit sa lanseze, intr-un mod accelerat, proiecte care asigurau o absorbție foarte mare.....restul este usor de dedus 😉
Draga PNL, nu-ti transforma GUVERNUL din unul incompetent, in unul care isi tradeaza tara si pe romani.

Mnisterul Fondurilor Europene dezminte: Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare

Ministerul Fondurilor Europene spune că, de fapt, Comisia Europeană a trimis o notificare prin care cere autorităților române clarificări referitoare la cererea de finanțare a secțiunilor 1, 4 și 5 ale autostrăzii, pe care Ministerul Transporturilor a trimis-o Comisiei pe 25 octombrie 2019.

”Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numește scrisoare de observații. Potrivit regulamentelor europene, CE are la dispozitie 3 luni pentru adoptarea unei decizii de aprobare de la momentul transmiterii. În situatia în care se solicită informații suplimentare, se suspendă curgerea acestui termen de 3 luni până la primirea răspunsului din partea României”, spune Ministerul Fondurilor Europene, la solicitarea G4Media.ro.

Ministrul Transporturilor: Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numeste scrisoare de observații

Suspendarea finanţării autostrăzii Sibiu-Piteşti poate avea loc doar în cazul în care acest proiect ar fi fost aprobat de Comisia Europeană, lucru care nu s-a întâmplat, iar luni este programată o întâlnire cu toţi factorii implicaţi, precum şi cu experţii Jaspers, pentru a se răspunde cu celeritate la clarificările solicitate de CE cu privire la impactul acestui proiect major de infrastructură asupra mediului, pe traseul său, notează sâmbătă, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, pe pagina sa de Facebook.

"Cei care fac afirmaţii ar trebui să ştie că proiectul Sibiu - Piteşti nu este blocat! Comisia Europeană a solicitat României, în data de 23 decembrie 2019, o serie de clarificări privind impactul autostrăzii Sibiu - Piteşti asupra mediului, pe traseul acesteia. Comisia Europeană nu a transmis nicio scrisoare de suspendare. Documentul transmis de Comisie se numeste scrisoare de observaţii", precizează actualul şef al Transporturilor.

Deputatul USR, Cătălin Drulă: Ieșiea lui Răzvan Cuc, o mostră de tupeu nerușinat

Drulă îi cere guvernului să publice scrisoarea de observaţii a Comisiei Europene şi să vină cu detalii despre cum va fi obţinută finanţarea europeană pentru autostrada Sibiu-Piteşti.

Ieșirea lui Cuc, spune Drulă, e o dovadă de tupeu nerușinat, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

Postarea integrală a deputatului USR

Ieșirea lui Răzvan Cuc de azi este încă o mostră de tupeu nerușinat. Nu se poate numi altcumva să reclami că a respins Comisia Europeană aplicația de finanțare pentru Autostrada Sibiu-Pitești pe care chiar tu ai făcut-o. Prost. Mai ales pe partea de mediu.

De ani de zile zic că trebuie pregătite serios și această autostradă și celelalte proiecte complexe (prin relief greu) de infrastructură pe care vrea România să le facă.

"Lăsați, domnu' Drulă, că nu ne mai trebuie atâtea studii. Rupem, spargem, dregem. Facem noi repede acum ceva aici pe genunchi, ce ne trebuie atâția specialiști!".

Pe de altă parte răspunsul guvernului PNL nu pare deloc convingător, ci din ciclul "stați liniștiți că nu e dracu' așa negru".

Ba, din ce știu eu, e chiar de rău.

Pentru că la scrisoarea de observații a Comisiei trebuie răspuns în 3 luni, după cum spune și ministrul, altfel finanțarea proiectului va fi respinsă. Dar problemele reclamate în scrisoare privind ariile Natura 2000 sunt probleme de fond. Nu pot fi rezolvate "din vorbe", iar pe fond, în niciun caz, în termen de 3 luni.

Cer Guvernului să publice scrisoarea de observații a Comisiei și să vină cu detalii despre cum va fi obținută finanțarea europeană pentru Sibiu-Pitești. E vorba de miliarde de euro fără de care nu prea avem perspective să închidem coridorul european Nădlac-Constanța.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22