Cultura în pericol: Teatrul Național concediază 50 de tehnicieni de la 1 iulie

Laurentiu Gheorghe | 27.06.2019

Directorul Teatrului Național din București, actorul Ion Caramitru, a solicitat o întrevedere cu ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, și premierul Dăncilă pentru a discuta tăierea fondurilor.

Pe aceeași temă

Într-o intervenție la B1 TV, Ion Caramitru a explicat că a fost nevoit să recurgă la această măsură extremă, după ce majoritatea instituţiilor de cultură care sunt subordonate Ministerului Culturii au fost nevoite să desființeze contractele cu colaboratorii externi din cauza problemelor financiare.

Este vorba de contracte de colaborare încheiate în urma recrutării de către agenţiile de ocupare a forţei de muncă şi pentru care teatrul este obligat să plătească în plus 19% TVA plus un comision de 5% către agenţie.

Cultura, pe butuci

Actrița Oana Pelea s-a raliat demersului lui Ioan Caramitru și face apel şi către alte personalităţi din lumea artistică să se alăture iniţiativei.

"SUSTIN DEMERSUL DOMNULUI ION CARAMITRU !

Mai sustine cineva? Un director de teatru... ceva... din Bucuresti, din tara? Actori, regizori, scenografi, angajati, colaboratori, independenti, neindependenti...corp tehnic? Forte politice din opozitie care sa impiedice aceasta crima, sa ia atitudine pentru apararea Culturii...?

Ce LINISTE se facu...!

Nu este vorba doar de TNB! Este vorba despre toate teatrele...despre intreaga zona culturala ce este pusa pe butuci", a scris Oana Pellea, pe pagina sa de Facebook.

Teatrele încep să fiarbă

Şi Andrei Caramitru a adoptat o poziție critică față de politica culturală a guvenrului PSD-ALDE și a scris un mesaj de susţinere pe Facebook, pentru demersul tatălui său: "Teatrele încep sa fiarbă. Cum ăștia din PSD nu prea au minte - le spun eu ceva. De fiecare data când actorii și oamenii de cultura s-au coalizat a fost prăpăd pentru cei de la putere. Pentru ca au o forța de convingere enorma. Nu uitați ce s-a întâmplat la #fărăpenali. Si la campania de ieșire la vot. Și au fost doar câțiva atunci. Dacă se pun toți împreuna devine fffff interesant", a scris Andrei Caramitru, pe Facebook.

Actori cu salarii grase care nu joacă cu anii

Regizorul Radu Afrim atrage atenția la rândul său că există pericolul ca teatrele să-și reducă drastic repertoriul sau chiar să fie puse în situația de a se închide.

„Azi au fost dati afara din Teatrul National Bucuresti zeci de tehnicieni (masinisti, luministi, oameni de la sunet, video, cabiniere, recuziteri etc) . Adica fix oamenii necesari facerii si pastrarii unor spectacole (intr-un teatru cu 6 sali) . Exista in TNB zeci de oameni inutili despre care de cate ori intreb «Cu ce se ocupa asta?», nimeni nu stie sa-mi raspunda.

Sunt sigur ca de acestia nimeni nu s-a atins. Asa cum nu s-a atins nici de actorii angajati care nu joaca de ani de zile nimic, dar iau salarii uriase. Sistemul nu e ok, nu e ok deloc, sunt sigur ca infectia asta se va extinde si la celelalte teatre, deja e dificil de tot sa scoti in Romania un spectacol de care sa nu-ti fie rusine din punct de vedere tehnic, care sa sune si sa arate cat de cat european. Ce e de facut? Pe cine intereseaza?", a scris Radu Afrim pe reteaua sociala.

S-au taiat 2 mil. lei de la bugetul TNB

La TNB, Marius Manole, unul dintre cei mai cunoscuti si indragiti actori romani, a facut, miercuri seara, dupa un spectacol, un apel pentru reangajarea colegilor ramasi fara loc de munca.

„50 din colegii nostri au fost dati afara, li s-a desfacut contractul de munca chiar inainte de vacanta de vara. Rugam pe aceasta cale, daca ne aude cineva, la Ministerul Culturii si toti oamenii implicati care pot ajuta acesti oameni, sa deblocheze aceste posturi. Pentru ca sunt posturi si, daca s-ar debloca, acesti oameni ar putea fi angajati.

Ministerul Culturii, Guvernul Romaniei... altfel sa stiti ca Teatrul National e blocat. Fara acesti oameni, nu mai functioneaza nicio sala, multe spectacole nu vor mai avea loc, pentru ca vor fi dati afara oameni care se ocupa de proiectii, sunet, lumini... fara acesti oameni teatrul nu poate functiona, noi nu putem functiona", a afirmat Marius Manole pe scena, dupa ultima reprezentatie "Viforul" a stagiunii.

In plus, toti artistii au purtat banderole albe, in semn de protest, la spectacol.

Managerul general al TNB, Ion Caramitru, a precizat ca in 2019 bugetul pentru bunuri si servicii a scazut cu 2 milioane de lei.

"Vorbesc in numele Teatrului National si in nume propriu, dar in aceeasi masura sunt angajat impreuna cu toti colegii mei din sistemul institutional cultural administrat de Ministerul Culturii.

Anul acesta, bugetul pentru bunuri si servicii a scazut cu 2 milioane de lei, in schimb, a crescut la venituri proprii cu un milion. E putin absurd sa spui ca nu-ti mai dau bani, dar tu trebuie sa vinzi mai multe bilete. Pentru ca ar trebui sa fac mai multe premiere si sa am mai mult public", a declarat Ion Caramitru pentru Libertatea.

Concedierile au loc in contextul in care atat Guvernul, cat si Primaria Capitalei au taiat bugetul institutiilor culturale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22