Cum au fost abuzați sexual elevii de la seminarul teologic din Huși de preasfințitul Corneliu

Dora Vulcan | 20.09.2019

În chiliile Episcopiei Hușilor, elevi de seminar au fost abuzați sexual atât de Preasfințitul Corneliu, cât și de călugărul arhimandrit Sebastian Jitaru. Niciunul nu a răspuns pentru faptele sale.

Pe aceeași temă

Investigația Să fie lumină, prezintă stenograma unei conversații telefonice între doi elevi ai seminarului teologic din Huși. Unul dintre ei, Vasile T., povestește despre abuzurile sexuale la care era supus fratele său, Denis T., și el elev al seminarului.

Scena pe care Vasile i-o povestește telefonic colegului Andrei, despre existența unui contact sexual înregistrat video între fratele său și episcopul Hușilor, s-ar fi petrecut în seara zilei de 9 mai 2017.

Numele pe care îl menționează Andrei în cursul convorbirii este al călugărului arhimandrit Sebastian Jitaru, cel care-l șantaja pe episcopul BOR de la Huși cu imagini compromițătoare.

O făcea de ani de zile, arată documentarea Să fie lumină, chiar dacă decupajul juridic realizat de DNA Iași în dosarul de șantaj (pe care unitatea de parchet îl instrumentase în iunie 2017, după ce Preasfințitul Corneliu depusese o plângere penală) transmite impresia înșelătoare că amenințarea episcopului cu abuzurile surprinse video ar fi fost o acțiune de dată recentă.

Nu era – casetele video și șantajul co-existau de un deceniu ca norme împământenite de viață bisericească la vârful eparhiei BOR. La baza lor stătea abuzul sexual – și nimeni din episcopie nu-și bătuse capul vreodată să se gândească la implicațiile penale și morale ale întâmplărilor.

Odiseea casetelor video era, deci, o poveste veche în eparhia Hușilor, mereu șușotită pe la colțuri, uneori vehiculată cu glas tare în cercuri restrânse, dar niciodată cercetată de vreun organism canonic al Bisericii Ortodoxe sau de vreunul laic, al statului român.

Stăpânul episcopiei, Preasfințitul Corneliu, avea libertatea totală să abuzeze folosind poziția sa clericală. Iar unii dintre supușii săi cei mai venali învățaseră să profite de pe urma nărăvurilor ierarhului lor.

Casetele video surprinzând abuzurile sexuale ale Preasfințitului Corneliu asupra elevilor de la seminarul teologic din Huși fuseseră mobilul unei bătălii aprige pentru putere bisericească. Rolul imaginilor? Pur instrumental pentru actorii implicați.

Cum se pot folosi spre beneficiu personal astfel de secvențe? – aceasta fusese întrebarea după care se ghidaseră în viața bisericească aproape toți cei intrați în contact, de-a lungul deceniului de desfrâu și șantaj, cu imaginile abuzului.

Dialogul telefonic din august 2017 dintre seminariștii Andrei și Vasile, ușurința cu care elevii introduc în discuție diverse personaje demonstrează cât de familiar devenise abuzul în seminarul de la Huși.

Întâiul între abuzatori era chiar Preasfințitul Corneliu. Un om care profitase de poziția, puterea, influența pe care le avea pentru a ademeni sexual niște adolescenți. Un om căruia nu concepeai să-i spui nu. Un om de la care, în calitate de victimă, puteai obține ulterior avantaje de ordin profesional.

Oferirea de beneficii este o metodă de a atrage victima. Așa lucrează un abuzator. Așa lucra și Preasfințitul Corneliu, episcopul Hușilor.

Al doilea abuzator era călugărul Sebastian Jitaru, care convingea victimele să filmeze întâlnirile cu episcopul pentru viitoare beneficii obținute prin șantaj. Toată traiectoria acestui monah arată că obținerea și folosirea unor imagini compromițătoare deveniseră scopurile sale din momentul în care aflase de năravurile episcopului.

Dar Jitaru a făcut mai mult de atât, arată documentarea Să fie lumină. Aflat sub protecția imaginilor compromițătoare, simțindu-se suficient de puternic, chiar intangibil, călugărul a ajuns la rândul său să abuzeze sexual elevi seminariști.

investigația completă pe portalul Să fie lumină, sub semnătura jurnalistelor Diana Oncioiu și Paula Căbescu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22