Cum explica ANAF recuperarea scazuta a prejudiciilor: Lipsa unei baze de date nationale, dosare cu autor necunoscut, firme fantoma

T.d. | 04.03.2015

Pe aceeași temă

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) expune, intr-o nota de informare transmita premierului Ponta, motivele care stau la baza recuperarii scazute a prejudiciilor constatate de instantele de judecata in cauze penale.

Concret, ANAF vorbeste despre lipsa unei baze de date nationale cu deciziile instantelor, despre dosare cu autori necunoscit si “firme fantoma”, despre absenta cumparatorilor la licitatiile cu bunuri confiscate si persoanele fara venit din inchisoare.

În document se arată că, pentru perioada 2010-2012, se află în executare 8.261 de dosare, din care 1.656 dosare doar în 2014. Totodată, ANAF este în curs de inventariere a sumelor stabilite de instanţe şi acoperite prin măsuri asigurătorii, precum şi de defalcare pe unităţi ale parchetelor (DNA, DIICOT, parchete judeţene).

"Deciziile instanţelor se comunică direct unităţilor de administrare, fără a exista o bază de date la nivel naţional. Avem instrumentări de dosare cu autori necunoscuţi sau firme fantomă care duc la hotărâri de judecată ce nu pot fi valorificate. Se dispune însă confiscarea şi în astfel de cazuri, iar sumele se adaugă la totalul despre care vorbim. Totodată, avem situaţii în care motivarea şi comunicarea hotărârilor de judecată se fac cu destulă întârziere, astfel încât bunurile ajung să fie vândute până suntem înştiinţaţi că trebuie să le confiscăm”, sustine ANAF.

Agentia continua si arata ca: “Sunt situaţii în care comunicarea se face în extras din titlul executoriu, ceea ce obligă unităţile fiscale să identifice, să solicite şi să obţină documentele complete care au stat la baza cazului respectiv. În procesul cercetării penale, unele măsuri asigurătorii dispuse se transmit pentru ducere la îndeplinire către organele MAI şi, ulterior, dispozitivul sentinţei se transmite şi la organul fiscal. Există chiar şi situaţii în care bunurile mobile sau imobile ce urmează a fi valorificate prin licitaţie să nu prezinte niciun fel de interes chiar şi în condiţiile în care preţul de pornire este diminuat cu 50%", transmite ANAF în document, potrivit Mediafax.
 

DNA il critica pe premier

Explicatiile ANAF vin in contextul unei dispute intre premierul Victor Ponta si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pe tema recuperarii prejudiciilor.

Directia Nationala Anticoruptie l-a criticat pe premierul Victor Ponta, intr-un comunicat transmis astazi, pentru ca acesta a pus la indoiala datele prezentate la bilantul DNA, care prezentau situatia confiscarilor si a recuperarilor de produse infractionale, dispuse de instante, in dosarele penale. DNA considera ca premierul creaza astfel o grava confuzie la nivelul opiniei publice.

Procuroul sef al DNA Laura Codruta Kovesi si presedintele Klaus Iohannis au vorbit la bilantul DNA de saptamana trecuta despre gradul de recuperare de doar 10% de catre ANAF. Iohannis a declarat atunci ca: "recuperarea prejudiciilor este obligatorie, nu optionala pentru autoritatile statului. Descurajeaza fenomenul. Situatia din prezent in care recuperarea este de 10% este pur si simplu inacceptabila. Cu totii am avea de castigat. Trag un semnal de alarma."

Despre acest lucru, Ponta a afirmat: "A fost asa, o mica pacaleala. N-ati aflat si de ce (prejudiciile aduse statului s-au recuperat doar in proportie de 10%, n.red.). Ne trebuie hotarari definitive si irevocabile".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22