Cum întrețin corect un șemineu?

Redactia | 18.04.2019

Șemineul este din ce în ce mai dorit în casele oamenilor, iar asta pentru că, pe lângă confortul termic pe care îl asigură, reprezintă și un element de design care accesorizează întreaga locuință.

Pe aceeași temă

Este important de reținut însă că pentru a te bucura de toate beneficiile un șemineu, trebuie să te și asiguri de buna funcționare a acestuia. Specialiștii magazinului online PeFoc.ro au avut grijă să ne descrie procesul de întreținere a unui semineu pe lemne, dar și a unui șemineu pe gaz.

Iată de ce trebuie să ținem cont pentru întreținerea șemineului pe lemne:

● Inspecția și curățarea șemineului, dar și a coșului de fum de către profesioniști sunt procedee de efectuat obligatoriu, în fiecare an.

● Montează alarme de detectare a monoxidului de carbon, a fumului și gazelor și asigură-te întotdeauna că funcționează, înlocuind bateriile de două ori pe an.

● În cazul unei sobe semineu, atunci când arde focul în sobă amplasează o protecție metalică în jurul acesteia pentru siguranța copiilor și a animalelor de companie.

● Curăță cenușa acumulată în tavă, pentru că poate bloca fluxul de aer.

● Testează cu regularitate funcționalitatea șemineului. Aprinde niște bucăți de lemn cu umiditate mai mică de 20% și observă dacă fumul iese vertical pe coș sau se întoarce în cameră. În cazul în care fumul se întoarce în cameră, aceasta poate indica prezența depunerilor de gudron sau a altor reziduuri pe coșul de fum, poate chiar și cuibuiri de păsări.

● Folosește lemn tare (stejar, frasin, arțar), pentru că este mai dens și oferă mai multă caldură.

Șemineul pe gaz este ușor de întreținut și tocmai de aceea este preferat de cei care dispun de mai puțin timp liber. Cu toate acestea, o minimă atenție trebuie acordată și unui astfel de model de șemineu, mai ales primăvara, după ce a încălzit casa o lungă perioadă de timp. Iată cum poți curăța șemineul pe gaz de unul singur:

● Asigură-te, înainte de toate, că l-ai deconectat complet de la orice sursă de energie electrică, că ai închis gazul și că nu e nicio țigară aprinsă în cameră.

● Aspiră toate resturile din interiorul șemineului.

● Folosește o cârpă umedă pentru a curăța funinginea și alte pete de pe pereții interiori. Pentru petele care se curăță mai greu, insistă cu un amestec natural de oțet și apă.

● Curăță sticla și fațada șemineului cu apă călduță pentru un ultim retuș.

Aceștia sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru întreținerea șemineului din casa ta. Dacă îți dorești și o redecorare, poți opta pentru accesorizarea vechiului șemineu. La PeFoc.ro găsești o multitudine de accesorii, dar și de modele mai îndrăznețe de șeminee. Poate îți dorești de multă vreme un semineu pe colt? Fii sigur că la PeFoc.ro vei găsi modelul perfect!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22