Pe aceeași temă
”Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general nu a venit nici din senin, nici circumstanțial.
Am observat de-a lungul timpului și dvs cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat, treptat de la rolul constituțional. Eu am observat cum activitatea Ministerului Public s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor și libertăților omului. Criteriile (de evaluare-n. red) sunt cele din lege, în maxim 30 de zile voi prezenta rezultatul.
Nu spun acum că va fi pozitiv sau negativ. Voi face o radiografie și voi trage o concluzie”, a declarat Toader.
Toader a adăugat: ”Am spus că vine o vreme când fiecare este evaluat, nu fac decât să pun în aplicare ce spuneam atunci”.
Procurorul general a anunțat dimineață că va face publice documente referitoare la protocoalele încheiate de Ministerul Public şi SRI. Augustin Lazăr a precizat că este vorba despre corespondenţa purtată pe această temă.
Ieri, într-o declaraţie pentru Digi24, Augustin Lazăr spunea că atât Ministerul Justiţiei cât şi CSM au fost informate, la momentul respectiv, despre acordul cu serviciul de informaţii.
În plus, procurorul general a afirmat că discuția despre protocoalele Ministerului Public este una de manipulare a opiniei publice, pornită de la publicarea unui protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 de către consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook.
” Ce putem observa acum este o nouă agresiune din seria de acțiuni la adresa Ministerului Public, o instituție importantă a statutului de drept în România. Cu ministrul Justiției am avut raporturi amiabile, rezonabile în ultima perioadă, nimic nu părea că îl deranjează. Cred că, după cum am fost eu luat prin surprindere, a fost și domnia sa luat prin surprindere de cineva care s-a gândit să lanseze în spațiul public o temă falsă, care să manipuleze opinia publică și să destabilizeze Ministerul Public.
Care este această temă - pretinsa descoperire recentă a unor noi protocoale între Ministerul Public și SRI, dar de cine este descoperită? De o persoană care este chemată să răspundă într-o procedură penală. Vă spune ceva această chestiune? Mie mi se pare deosebit de relevant, cineva care este avizat poate să observe că prin prelucrarea și agitarea acestei teme la diverse televiziuni, a doua zi dimineața brusc domnul ministru al Justiției pare a se lăsa manipulat de această temă, fiindcă alte detalii nu a dat, nici nu avea ce să dea, noi am discutat suficient în ultima perioadă încât să observ dacă ceva îl nemulțumește sau nu. Brusc, evaluare!
Asta este impresionant - să prezinți o miciună public - cine este autorul care pare că îl manipulează inclusiv pe domnul ministru, media este inteligentă, nu trebuie să îi dau eu explicații cine ar avea de câștigat din treaba asta.
Adică toate protocoalele sunt cunoscute la CSM și MJ, niciun protocol nu a fost declarat de vreo instanță ca fiind ilegal, Ministerul Public funcționează în temeiul legii și al Constituției, iar protocoalele sunt simple proceduri tehnice de lucru, cum să coopereze instituțiile respective.
Cine imaginează o astfel de schemă manipulatorie și cine se lasă manipulat de o astfel de schemă nu face decât să facă un joc ilegal, iar noi avem o opinie publică foarte inteligentă, care poate să observe aceste fapte.”
Pe de altă parte, procurorul general Augustin Lazăr a declarat, comentând evaluarea sa de către ministrul justiției pe fondul disputei privind protocolul cu SRI, că scopul acestui "joc ilegal" îl reprezintă destabilizarea Ministerului Public.
"Toată lumea să se oprească din anchetele care sunt şi să înceapă să facă pronosticuri: 'Mai avem, nu mai avem conducere? Ce să facem în continuare? Să ne orientăm de unde bate vântul...' Aşa se speră.
Lucrurile acestea manipulatorii sunt foarte sensibile şi cam acolo duc.
Or, eu doresc să vă asigur că Ministerul Public este o instituţie foarte bine organizată, cu nişte oameni conştienţi, care în niciun caz nu se lasă impresionaţi de aceste lucruri.
Ministerul Public este alcătuit din profesionişti care au absolvit Institutul Naţional al Magistraturii, nu din târâie-brâu.
Oameni foarte acasă în profesiunea lor şi care îşi vor face datoria în continuare, vor apăra ordinea publică în România, vor reprezenta interesele generale ale societăţii şi vor apăra drepturile fundamentale ale cetăţenilor", a afirmat procurorul general.