Pe aceeași temă
“Un drept firesc”, astfel motiveaza parlamentarii necesitatea reintroducerii pensiilor speciale. 255 de deputati si senatori – printre care si zeci de deputati ai Opozitiei – au semnat pentru o initiativa legislativa care, daca va fi votata, le va asigura venituri suplimentare la pensii.
Expunerea de motive pentru modificarea Statutului deputatilor si senatorilor in vederea acordarii unor indemnizatii speciale scoate in evidenta modul in care gandesc membrii legislativului aceasta chestiune, potrivit Evenimentul Zilei.
Astfel, “dispozitiile prevazute de prezenta lege au in vedere rolul Parlamentului ca putere de stat, raspunderea si complexitatea pe care o presupune exercitarea demnitatii de parlamentar pentru garantarea integritatii, independentei si impartialitatii in fata natiunii”
O necesitate
De altfel, initiatorii proiectului invoca un “grad sporit de responsabilitate” in munca parlamentara, fapt ce impune indemnizatiile speciale ca pe “o necesitate”.
“Din perspectiva rolului ce il are Parlamentul”, continua argumentarea alesilor, “se desprinde gradul sporit de responsabilitate in respectarea si indeplinirea intereselor cetatenilor, prin interzicerea deputatilor si senatorilor de a exercita orice alta functie de autoritate publica sau activitate comerciala incompatibila cu statutul de parlamentar”.
Asta nu este tot, pentru ca “acordarea dreptului la indemnizatie pentru limita de varsta apare ca o necesitate ce isi are esenta in statutul parlamentar care impune anumite criterii specifice activitatii indeplinite de parlamentari, in exercitarea mandatului”.
Troc: bani pentru responsabilitate
In alta ordine de idei, pentru a-si promova initiativa, parlamentarii nu ezita a expune o problematica de terminologie, pentru ca ei “nu dispun de salariu, ci de o indemnizatie”, prin urmare “nu pot beneficia de aceleasi criterii de pensionare conform Codului Muncii”.
Mai mult decat atat, “acordarea indemnizatiei se impune si ca o masura compensatorie”, se mai arata in expunerea de motive.
“Aplicarea acestei legi creeaza un cadru de normalitate necesar pentru recunoasterea activitatii desfasurata in Parlament si da un plus de responsabilitate deputatilor si senatorilor aflati in exercitarea mandatului”, mai puncteaza initiatorii in cauza.
Mai multi bani la pensie inseamna atractivitate ridicata fata de munca parlamentara
In concluzie, se arata in motivarea la initiativa legislativa, “la momentul implinirii varstei standard de pensionare, deputatii si senatorii au dreptul la indemnizatie pentru limita de varsta, ca un drept firesc, echitabil si compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentara”
Totodata, alesii in cauza se prevaleaza si de o crestere a “atractivitatii” institutiei Legislativului.
“Cresterea calitatii si performantei Parlamentului prin profesionalizarea acestora ca urmare a cresterii atractivitatii si motivarea specialistilor din diferite domenii atat din sectorul public cat si privat sa candideze la alegerile parlamentare”.
Proiectul avut in vedere prevede majorarea pensiilor parlamentarilor in functie de numarul de mandate detinute. Astfel, pentru un mandat, un parlamentar ar urma sa primeasca un plus de circa 1.200 de lei la pensie, in timp ce doua sau trei mandate ar urma sa aduca un plus de 2.400, respectiv 3.600-4.000 de lei.
CITESTE SI: