Pe aceeași temă
Inca de la inceputul anului 2007, concernul Nokia, unul dintre principalii producatori de telefoane mobile pe plan mondial, si-a anuntat intentia de a deschide o fabrica in Romania, la Jucu, langa Cluj. Concomitent cu decizia de a investi in Romania, firma finlandeza a decis inchiderea uzinei sale de la Bochum, Germania. Perspectiva concedierii angajatilor de la Bochum a generat ample proteste din partea autoritatilor si chiar un boicot al produselor Nokia in Germania. Socialistii germani din Parlamentul European au cerut Comisiei Europene sa opreasca investitia, pe motiv ca facilitatile acordate de statul roman pentru atragerea Nokia incalca regulile UE in materie de concurenta. Dar Guvernul Romaniei nu are ce sa raspunda CE. In cazul de fata, Consiliul Judetean Cluj este cel care a acordat facilitati.
• 12 martie 2007 - autoritatile locale din Cluj confirma interesul concernului Nokia pentru deschiderea unei fabrici de telefoane mobile in comuna Jucu. Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean Cluj, declara ca firma finlandeza a avut doua cerinte exprese: punerea la dispozitie a terenului si asigurarea tuturor utilitatilor necesare (drumuri de acces, curent, gaze, apa). Pentru a doua cerinta este nevoie de realizarea unor investitii suportate de guvern si estimate la 33 de milioane de euro.
• 26 martie 2007 - este semnat, in prezenta primului ministru Calin Popescu Tariceanu, un Memorandum intre directorul Parcului Tetarom III si compania Nokia, prin care partea romana se angajeaza sa puna la dispozitia acesteia un teren de 90 de ha in comuna Jucu. Nokia isi oficializeaza astfel intentia de a deschide in Romania o fabrica de telefoane mobile, printr-o investitie directa estimata la 60 de milioane de euro.
• Noiembrie 2007 - Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj, a declarat ca pana in acel moment se investisera in jur de 17 milioane de euro in crearea infrastructurii de sustinere a parcului industrial Nokia: drumuri de accces, reteaua de apa, gaz si electricitate.
• Ianuarie 2008 - apar primele informatii potrivit carora producatorul german Daimler ar fi interesat de deschiderea in imediata vecinatate a complexului Nokia de la Jucu a unei uzine de asamblare a autoturismelor Mercedes. Proiectul, estimat la 400 de milioane de euro, ar putea sa se intinda pe o suprafata de 170-200 de hectare, urmand sa fie angajate in jur de 4.000 de persoane. Pe 30 ianuarie 2008, CJ Cluj si-a dat acordul pentru extinderea Parcului Industrial Tetarom III (159 hectare) cu 170 de hectare, pentru ca numeroase companii straine din domeniul aeronauticii, componentelor auto sau al productiei de automobile si-au exprimat interesul fata de acest teren. Nokia detine pana in prezent 90 de hectare din cele 159 ale parcului industrial, pe restul suprafetei urmand sa se mute o serie de furnizori ai fabricii. Deja si-au anuntat intentia de a investi la Jucu gigantul chinez BYD, care va produce acumulatorii pentru telefoane, dar si cea mai mare editura din tarile scandinave, Hansaprint, care va produce pentru Nokia manualele de utilizare si ambalajele telefoanelor. Nokia si furnizorii sai vor crea aproximativ 15.000 de locuri de munca. Autoritatile locale estimeaza ca, atunci cand parcul industrial va functiona la capacitatea sa maxima, statul va incasa din taxele si impozitele pe salarii si pe profit in jur de 100 de milioane de euro anual.
• 11 februarie 2008 - vicepresedintele Nokia, Juha Putkiranta, a inaugurat prima linie de asamblare a fabricii Nokia de la Jucu. Pana in prezent au fost angajati 350 de oameni, iar pana in 2009 se estimeaza ca numarul lor va ajunge la 3.500. Conform HotNews.ro, care citeaza date prezentate de Autoritatea Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, grilele salariale ale lucratorilor de la Jucu se situeaza in prezent intre 200 si 300 de euro pe luna. Comparativ, salariile din Germania porneau de la 1.500 de euro. Jurnalistul Volker Müller de la Financial Times Deutschland arata ca decizia Nokia de a deschide o fabrica in Romania se inscrie intr-o logica al carei obiectiv esential este pastrarea competitivitatii pe piata globala. Majoritatea fabricilor Nokia sunt plasate in state cu salarii mici, precum Brazilia, Ungaria, Mexic, China, Coreea. Din aceasta perspectiva Bochum era o locatie scumpa, mai degraba exotica. Fabrica de la Bochum era exceptia care confirma regula: desi profitabila, "scaderea preturilor la telefoanele mobile face ca lupta pentru fiecare cent care poate fi economisit in productie sa fie foarte dureroasa pentru angajatii din Bochum. Pentru Nokia e pur si simplu o chestiune de supravietuire sa castige acel cent" sustine jurnalistul de la Financial Times Deutschland. Un alt motiv ce recomanda Romania este apropierea de pietele in dezvoltare din Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa. Citand publicatia Der Spiegel, agentia NewsIn arata ca un plus de atractivitate pentru Romania in dauna Germaniei il reprezinta facilitatile fiscale foarte tentante de care Nokia ar urma sa beneficieze. Der Spiegel sustine ca Nokia nu va trebui sa plateasca timp de zeci de ani impozit pe teren si cladiri. Totusi, autoritatile locale s-au gandit si la o "eventuala clauza de salvgardare". Directorul Tetarom, Viorel Gavrea, a declarat ca, daca Nokia va parasi Jucu inainte de termen, ar urma sa plateasca retroactiv toate taxele de care a fost initial scutita.
• 14 februarie 2008 - Consiliul Judetean Cluj a trasmis Comisiei Europene un document prin care explica ce facilitati a primit Nokia pentru investitia din Jucu. Comisia isi anuntase anterior intentia de a verifica daca facilitatile pe care Nokia le primeste de la statul roman incalca sau nu regulile europene in materie de concurenta prin care statele membre ale UE se angajeaza sa nu favorizeze companiile private prin facilitati care ar reprezenta un avantaj comparativ cu conditiile din alte regiuni ale Europei. Marius Nicoara a declarat ca Nokia va beneficia de scutiri de taxe si impozite locale in concordanta cu legislatia din Romania privind parcurile industriale. Astfel, legea prevede ca firmele care isi desfasoara activitatea intr-un parc industrial vor fi scutite de la taxe si impozite pe cladiri pe perioada existentei acestuia. Nicoara a declarat ca, in afara acestor facilitati, autoritatile locale s-au rezumat doar la a crea infrastructura necesara unui parc industrial.