Pe aceeași temă
Cine sunt cei 10 care au votat impotriva proiectului propus de Toader pentru Legile Justitiei, potrivit unor surse judiciare:
Mariana Ghena, Judecator
Mihai Andrei Balan, Judecator
Andrea Annamaria Chis, Judecator
Mihai Bogdan Mateescu, Judecator
Florin Deac, Procuror
Codrut Olaru, Procuror
Cristian Ban, Procuror
Nicolae Andrei Solomon, Procuror
Tatiana Toader, Procuror
Augustin Lazar, Procuror General al PICCJ
Celelalte opt voturi pentru un aviz pozitiv au fost date de:
judecator Cristina Tarcea- presedintele ICCJ
judecator Simona Marcu
judecator Gabriela Baltag
judecator Lia Savonea
judecator Nicoleta Tint
judecator Evelina Oprina
Reprezentantii societatii civile:
Victor Alistar
Romeu Chelariu
Cum și-a explicat votul pozitiv șefa ÎCCJ
Presedintele ICCJ Cristina Tarcea a explicat ulterior votul sau. Ea a spus ca a dat un vot pentru "un aviz cu observatii", astfel incat sa fie pusa atentia pe punctele nevralgice ale proiectului, intre care a enumerat si trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, fiindu-i teama ca un aviz negativ va duce ca parerile lor pe aceste subiecte sa fie complet ignorate mai departe.
"Nu ma ascund, nu imi este jena - votul meu a fost de a acorda un aviz cu observatii asupra proiectelor, din doua motive. In primul rand, este mesajul public - un sistem guvernat de legi adoptate in 2004 se impune modificat. Argumentul al doilea este ca prin avizul cu observatii pe care l-am fi putut acorda am fi atras atentia tuturor, inclusiv initiatorilor, asupra punctelor nevralgice", a declarat Cristina Tarcea la plecarea de la CSM.
Ea a spus ca una dintre modificarile contestate este trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei. "Nu suntem de acord cu aceast solutie", a subliniat Tarcea. O alta propunere cu care nu este de acord se refera la raspunderea magistratilor, respectiva la procedura de numire a sefilor de Parchete. "Nu respingem modificarea, dar ea se impune nuantata fata de propunerea ministrului - problema numirii procurorilor sefi din cadrul Parchetelor. Desigur, era a patra problema, a varstei de admitere la Institutul National al Magistraturii. Imi era teama ca daca rezultatul final la CSM era de respingere, vor fi ignorate cu desavarsire observatiile noastre", a afirmat presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Sefa instantei supreme a mai spus ca spera ca, in pofida rezultatului din CSM, sa fie consultati macar pe aceste patru probleme semnalate. "Avizul CSM este consultativ, dar sa nu uitam ca este vorba despre legile justitiei, despre organizarea si functionarea instantelor (...) Imi e greu de crezut ca persoane, chiar cu expertiza vasta in domeniu, dar care nu au activat in cadrul acerstor structuri, ar putea ignora acest aviz. (...) Exista patru puncte de mare vulnerabilitate, care daca ar ramane asa ar putea marca o involutie in dezvolatarea sistemului judiciar romanesc", a adaugat Cristina Tarcea.
De ce a pierdut Toader voturile
Multi dintre membrii CSM s-au declarat derutati si suparati de faptul ca ministrul Toader, initiatorul proiectului, nu s-a dus sa-l sustina si sa le raspunda la intrebari. In schimb, ministrul a spus ca nu a vrut sa mearga pentru ca multi s-au dus cu pareri deja formate si nu a considerata ca ar fi putut da explicatii prin care sa ii faca sa se razgandeasca.
"Au intrat in sedinta cu pozitii exprimate anterior dezbaterii. Au spus ca votul va fi negativ, ceea ce inseamna ca au venit la dezbatere cu o hotarare luata inainte de dialog, iar eu nu ca estimam, ci stiam acest lucru. (...) Cunosteam foarte bine pozitiile dansilor si aproape sunt public cunoscute optiunile pe care care unii sau altii le au.
Absenta mea a fost deliberata, le cunosteam optiunile, dansii cunosteau optiunea mea, eu as fi sustinut proiectul trimis la avizare. Cunosteam pozitia dansilor si domnul general a zis ca va fi in bloc un aviz negativ, avizul este consultativ. Concluzia este mai veche: unii, ca sa ma exprim generic, nu doresc reformarea sistemului", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3 legat de votul din CSM.
Ruptura din CSM este vizibila in ultimele luni, pornind de la boicotul sedintelor de plen din cauza incercarii de inlocuire a conducerii Inspectiei Judiciare, cea care a efectuat un control la DNA, mai scrie Ziare.com