Cum s-a votat în CSM în privința proiectului legilor Justiției. Șefa ÎCCJ, vot pozitiv

I.g. | 28.09.2017

CSM a dat, joi, aviz negativ modificarilor pe care ministrul Tudorel Toader vrea sa le aduca legilor din justitie. Votul a fost strans, 10 declarandu-se impotriva si 8 pentru. Ministrul, membru de drept al CSM, a ales sa nu mearga la sedinta si sa-si sustina proiectul, considerand ca n-ar fi avut nimic de explicat astfel incat sa schimbe parerea a macar un membru, astfel incat sa mearga mai departe la drum cu un aviz pozitiv, scrie Ziare.com

Pe aceeași temă

 

 


Cine sunt cei 10 care au votat impotriva proiectului propus de Toader pentru Legile Justitiei, potrivit unor surse judiciare:

 

Mariana Ghena, Judecator

 

Mihai Andrei Balan, Judecator

 

Andrea Annamaria Chis, Judecator

 

Mihai Bogdan Mateescu, Judecator

 

Florin Deac, Procuror

 

Codrut Olaru, Procuror

 

Cristian Ban, Procuror

 

Nicolae Andrei Solomon, Procuror

 

Tatiana Toader, Procuror

 

Augustin Lazar, Procuror General al PICCJ

 

 


Celelalte opt voturi pentru un aviz pozitiv au fost date de:

 

judecator Cristina Tarcea- presedintele ICCJ

 

judecator Simona Marcu

 

judecator Gabriela Baltag

 

judecator Lia Savonea

 

judecator Nicoleta Tint

 

judecator Evelina Oprina

 

Reprezentantii societatii civile:

Victor Alistar

 

Romeu Chelariu

 

Cum și-a explicat votul pozitiv șefa ÎCCJ

 

Presedintele ICCJ Cristina Tarcea a explicat ulterior votul sau. Ea a spus ca a dat un vot pentru "un aviz cu observatii", astfel incat sa fie pusa atentia pe punctele nevralgice ale proiectului, intre care a enumerat si trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei, fiindu-i teama ca un aviz negativ va duce ca parerile lor pe aceste subiecte sa fie complet ignorate mai departe.

 

"Nu ma ascund, nu imi este jena - votul meu a fost de a acorda un aviz cu observatii asupra proiectelor, din doua motive. In primul rand, este mesajul public - un sistem guvernat de legi adoptate in 2004 se impune modificat. Argumentul al doilea este ca prin avizul cu observatii pe care l-am fi putut acorda am fi atras atentia tuturor, inclusiv initiatorilor, asupra punctelor nevralgice", a declarat Cristina Tarcea la plecarea de la CSM.Ea a spus ca una dintre modificarile contestate este trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei. "Nu suntem de acord cu aceast solutie", a subliniat Tarcea. O alta propunere cu care nu este de acord se refera la raspunderea magistratilor, respectiva la procedura de numire a sefilor de Parchete. "Nu respingem modificarea, dar ea se impune nuantata fata de propunerea ministrului - problema numirii procurorilor sefi din cadrul Parchetelor. Desigur, era a patra problema, a varstei de admitere la Institutul National al Magistraturii. Imi era teama ca daca rezultatul final la CSM era de respingere, vor fi ignorate cu desavarsire observatiile noastre", a afirmat presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie.Sefa instantei supreme a mai spus ca spera ca, in pofida rezultatului din CSM, sa fie consultati macar pe aceste patru probleme semnalate. "Avizul CSM este consultativ, dar sa nu uitam ca este vorba despre legile justitiei,  despre organizarea si functionarea instantelor (...) Imi e greu de crezut ca persoane, chiar cu expertiza vasta in domeniu, dar care nu au activat in cadrul acerstor structuri, ar putea ignora acest aviz. (...) Exista patru puncte de mare vulnerabilitate, care daca ar ramane asa ar putea marca o involutie in dezvolatarea sistemului judiciar romanesc", a adaugat Cristina Tarcea.

 

 

De ce a pierdut Toader voturileMulti dintre membrii CSM s-au declarat derutati si suparati de faptul ca ministrul Toader, initiatorul proiectului, nu s-a dus sa-l sustina si sa le raspunda la intrebari. In schimb, ministrul a spus ca nu a vrut sa mearga pentru ca multi s-au dus cu pareri deja formate si nu a considerata ca ar fi putut da explicatii prin care sa ii faca sa se razgandeasca."Au intrat in sedinta cu pozitii exprimate anterior dezbaterii. Au spus ca votul va fi negativ, ceea ce inseamna ca au venit la dezbatere cu o hotarare luata inainte de dialog, iar eu nu ca estimam, ci stiam acest lucru. (...) Cunosteam foarte bine pozitiile dansilor si aproape sunt public cunoscute optiunile pe care care unii sau altii le au.Absenta mea a fost deliberata, le cunosteam optiunile, dansii cunosteau optiunea mea, eu as fi sustinut proiectul trimis la avizare. Cunosteam pozitia dansilor si domnul general a zis ca va fi in bloc un aviz negativ, avizul este consultativ. Concluzia este mai veche: unii, ca sa ma exprim generic, nu doresc reformarea sistemului", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3 legat de votul din CSM.Ruptura din CSM este vizibila in ultimele luni, pornind de la boicotul sedintelor de plen din cauza incercarii de inlocuire a conducerii Inspectiei Judiciare, cea care a efectuat un control la DNA, mai scrie Ziare.com 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22