Pe aceeași temă
Astfel, PSD va avea 20 de prefecți, PNL va numi prefecții în 18 județe și UDMR va avea 4 prefecți. De asemenea, partidele de guvernare își împart și alte poziții cheie în administrație. Printre acestea se numără șefia ANAF, care revine PNL și șefia noii autorități a vămilor. Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, premierul Nicolae Ciucă l-a numit pe Bogdan Lari Mihei, la propunerea PSD, la șefia Autorității Vamale Române.
Surse participante la discuțiile din Coaliție au declarat pentru Digi24.ro că ședința în care s-au împărțit prefecții a fost una tensionată, existând contre pe mai multe județe. PNL și UDMR și-au disputat județul Cluj. UDMR a vrut să își păstreze prefectul, însă în cele din urmă acesta a ajuns la PNL. Fața de varianta inițială a discuțiilor, PSD a renunțat la un prefect și va avea 20. Social democrații vor numi prefectul Capitalei.
Cum s-au împărțit prefecții
PSD: Bacău, Bistrița Năsăud, Brăila, Caraș, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu Mare, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, București.
PNL: Alba, Argeș, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călăași, Cluj, Constanța, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui.
UDMR: Covasna, Harghita, Sălaj și Arad.
Mihei revine la șefia Vămilor
Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, premierul Nicolae Ciucă l-a numit, la propunerea ministrului Finanțelor, pe Bogdan Lari Mihei la șefia Autorității Vamale Române. Mihei a mai coordonat Direcţiei Generale a Vămilor, când aceasta se afla în subordinea ANAF, în perioada aprilie 2018 - februarie 2019. Mihei a fost numit în mandatul lui Ionuț Mișa în funcția de vicepreședinte ANAF și a fost schimbat din funcție de Viorica Dăncilă, în 2019.
Noua instituție a fost înființată după ce Parlamentul a adoptat în octombrie o lege inițiată de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici prin care Vama este scoasă din subordinea ANAF.
Autoritatea preia de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală unităţile subordonate acesteia, activitatea, posturile şi personalul structurilor vamale, respectiv Direcţia Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenţiei, direcţiile regionale vamale şi birourile vamale de interior şi de frontieră din cadrul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice.
Legea prevede că Autoritatea Vamală Română este condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Finanţelor Publice, ajutat de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Finanţelor Publice.
Autoritatea elaborează reglementările vamale care sunt în competenţa României în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, asigură administrarea impozitelor, taxelor şi altor venituri bugetare date prin lege în competenţa sa, aplică politica şi legislaţia vamală, respectiv, fiscală în domeniul supravegherii produselor accizabile, exercită atribuţiile de autoritate vamală şi controlul operativ şi inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda vamală şi fiscală, precum şi a altor fapte date prin lege în competenţa sa.