Cumințenia Pământului e o ocazie ca românii să-și arate patriotismul, crede Andrei Pleșu

Tudor Despina | 18.03.2016

Dezbaterea din jurul “Cumințeniei Pământului” e o bună ocazie pentru români de a-și dovedi patriotismul, crede Andrei Pleșu.

Pe aceeași temă

 

Demersul Guvernului prin ministerul Culturii pentru lansarea unei subscripții publice în vederea acoperirii necesarului sumei pentru cumpărarea capodoperei lui Constantin Brâncuși a fost bine primită de scriitorul român. Andrei Pleșu consideră că inițiativa ministrului Vlad Alexandrescu e lăudabilă.

 

„E nevoie, însă, şi de o mobilizare publică, pe modelul «daţi un leu pentru Ateneu». Ne aflăm, astfel, dinaintea unui examen pe care românii trebuie să-l dea, pentru a-şi dovedi patriotismul, dincolo de vorbe şi sarmale. Ar fi bine ca oamenii să contribuie, fiecare după posibilităţi, pentru a aduce «Cuminţenia Pămîntului» în patrimoniul naţional. Vom vedea, cu această ocazie, cît efort personal pot adăuga marii noştri patrioţi discursurilor ieftine despre «mândria de a fi român»“, a spus Pleșu, citat de Adevărul.

 

E acum sau niciodată

 

Dacă statul român nu-și exercită acum dreptul de preempțiune asupra Cumințeniei Pământului, riscă să piardă capodopera lui Brâncuși pentru totdeauna. Avertismentul vine chiar de la șeful Guvernului. Dacian Cioloș a explicat, miercuri seara, pe contul său de Facebook detalii privind situația creată în jurul sculpturii lui Constantin Brâncuși. Într-un comentariu la postarea sa pe temă, un cititor s-a arătat nemulțumit de capacitatea managerială a statului:

 

Cu toate ca, minunata-i capodopera ar fi trebuit sa apartina dintotdeauna Romaniei! Dar am o singura problema... 5 milioane de euro sustinute de Guvernul Romaniei, adica, in traducere libera din banii nostri, ai poporului, avand in vedere ca Guvernul nu este altceva decat un manager al banilor platiti de noi prin gramada de impozite pe care le achitam consecvent. Apoi, inca 6 milioane prin subscriptie publica, adica tot din banii nostri, dati de buna voie si nesiliti de nimeni, nicidecum din plata impozitelor! Pare-se ca efortul financiar suportat de poporul roman pentru achizitia operei de arta a lui Brancusi este de 11 milioane euro, aproximativ 0.6 euro pentru fiecare roman”, se arată într-un comentariu pe pagina personală de Facebook a premierului, adăugând: “Suntem prea saraci, domnule premier!”.

 

La scurt timp, a venit și replica lui Dacian Cioloș: “Vă înțeleg punctul de vedere : suntem săraci, dar cu această opera de artă a lui Brâncusi (care s-a inspirat din străfundul Sufletului Neamului Românesc) e "acum sau niciodată". Dacă statul nu-si exercită acum dreptul de preempțiune (adică dreptul de care se bucură statul român de a avea prioritate la achiziționare dintre mai mulți cumpărători - n.r.), riscă să piardă sculptura din proprietate pentru totdeauna, si atunci am fi si mai... săraci.. Cred că avem datoria sa încercăm tot ce ne stă în putință să ne păstrăm valorile. Cele vii, dar si cele patrimoniale”, a răspuns premierul, precizând că Guvernul va face un anunț privind subscripția publică în zilele următoare.

 

Miercuri seara, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunțat că proprietarii sculpturii lui Constantin Brâncuși – “Cumințenia Pământului” – au acceptat oferta de achiziție a statului român.

 

 "Proprietarii "Cuminteniei Pamantului", lucrarea lui Constantin Brancusi, au acceptat oferta de achizitie propusa de comisia de negociere mandatata de Guvernul Romaniei pe care am condus-o, in valoare de 11 milioane de euro. Din aceasta suma, Guvernul Romaniei va plati 5 milioane de euro, iar pentru restul ei, Ministerul Culturii va lansa o subscriptie publica nationala. Detaliile campaniei de subscriptie vor fi anuntate in perioada urmatoare", a anuntat ministrul Culturii, miercuri seara, prin intermediul paginii sale de Facebook.

 

La scurt timp, și premierul s-a pronunțat pe această temă: "Sunt sanse foarte mari ca Statul român sa reintre în posesia "Cumințeniei Pamântului" a lui Constantin Brâncusi". Azi, echipa de negociere condusă de ministrul culturii Vlad Alexandrescu s-a pus de acord cu proprietarii operei de artă pentru un preț de 11 milioane de euro, pentru care Statul îsi poate exercita dreptul de preempțiune. Guvernul va pune o parte din sumă iar pentru restul intenționăm sa organizăm o subscripție publică. Ministerul Culturii va veni în curând cu detalii în acest sens," a scris premierul.

 

Ministrul Culturii a revenit, joi, și a arătat că "este si un act educativ, pentru a iesi din actuala letargie a statului care nu gaseste resurse pentru a achizitiona obiecte de arta vandute pe piata libera. Daca aceasta campanie de strangere de fonduri va reusi, va fi un semnal clar ca cetatenii isi doresc ca statul sa iasa din aceasta stare de neputinta, cand vine vorba de capitalul cultural al natiunii. Avem deja sustinerea unor personalitati culturale din tara si din strainatate. Aceasta campanie va fi efectuata in intregime pro bono si trebuie sa reflecte interesul societatii".

 

***

Pe 18 februarie, Guvernul a decis reluarea procesului de achizitie a sculpturii "Cumintenia Pamantului", opera a sculptorului Constantin Brancusi, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

 

"Va fi un obiectiv important al Guvernului sa aduca procesul la bun sfarsit. Evident ca stim preturile si stim discutiile pe care comisia anterioara le-a avut cu proprietarii acestui obiect de arta, dar cred ca este un moment important cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la nasterea lui Constantin Brancusi faptul ca Guvernul doreste sa reia procesul de achizitie", spunea atunci Dan Suciu.

 

Pe de alta parte, data de 19 februarie a fost declarata Ziua Brancusi in baza unei legi promulgate de Iohannis in noiembrie, anul trecut. Legea pentru declararea Zilei Brancusi ca sarbatoare nationala a fost promovata de un grup de parlamentari ca "reparatie morala fata de refuzul si umilirea" lui Constantin Brancusi de catre statul roman, in perioada regimului comunist.

 

Ministrul Culturii a confirmat luna aceasta că negocierile cu proprietarii lucrării de artă sunt în desfășurare, însă a refuzat să spună prețul pe care statul îl oferă. Vlad Alexandrescu nu a avut cuvinte bune despre negocierile anterioare cu proprietarii sculpturii: "Statul român a mai negociat cu proprietarii și a negociat prost. (...) Felul în care statul a negociat în anii trecuți a fost, după părerea mea, e o părere personală, jignitor pentru proprietari", a spus Alexandrescu.

 

Evaluată la 20 de milioane de euro, “Cumințenia Pământului” este expusă la Muzeul de Artă Cotroceni. Piesa este proprietate privată, iar deținătorii erau dispuși să o vândă, statul român având drept de preempțiune în acest caz. Realizată în 1907, “Cumințenia Pământului” marchează, alături de opere ca “Sărutul” și “Rugăciunea”, cea mai apreciată perioadă de creație a lui Constantin Brâncuși. Era vorba despre noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

 

În 2009, sculptura în lemn “Madame L. R.” a artistului român a fost adjudecată la casa Christie’s din Paris, pentru 26 de milioane de euro. Aceasta reprezintă cea mai importantă tranzacție recentă a unei opere semnate de Brâncuși. În 2014, casa Christie’s din New York a vândut un simplu studiu în ghips al viitoarei capodopere “Sărutul” pentru suma de 5,4 milioane de euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22