“Cumintenia pamantului”, opera lui Brancusi, e prea scumpa pentru parlamentarii romani

Tudor Despina | 15.12.2015

“Cumintenia pamantului”, opera lui Constantin Brancusi, nu va putea fi achizitionata de statul roman. Asta pentru ca parlamentarii au respins alocarea sumei cinci milioane de lei pentru ca Ministerul Culturii sa poata cumpara opera sculptorului roman.

Pe aceeași temă

 

La o diferenta de numai cinci voturi, parlamentarii au respins, marti, in plen amentamentul adus la proiectul bugetului de stat prin care urmau sa fie alocate cinci milioane de lei. Banii urmau sa mearga la Ministerul Culturii pentru achizitionarea operei lui Constantin Brancusi, potrivit Hot News.

 

Statul roman are drept de preemptiune (adica are prioritate la cumpararea unui bun, dintre mai multi posibili cumparatori), insa la acest moment ministerul Culturii nu dispune in acest sens de niciun ban.

 

Proiectul in cauza a fost respins si in comisiile de cultura, in weekendul trecut. Presedintele Comisiei de Cultura din Camera Deputatilor, Gigel Stirbul, a cerut cinci milioane de lei in plus la bugetul ministerului, astfel incat statul roman sa poata face o oferta proprietarilor operei lui Brancusi.

 

“Cumintenia pamantului” este expusa la Muzeul de Arta Cotroceni si e evaluata la 20 de milioane de euro. Sculptura este proprietate privata, iar cei care detin drepturile asupra sa sunt dispusi sa o vanda, statul roman avand drept de preemptiune.

 

Realizata in 1907, "Cumintenia pamantului", alaturi de opere precum "Sarutul" si "Rugaciunea" marcheaza cea mai apreciata perioada de creatie a artistului roman, in care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universala, turnate in expresii formale de noutate absoluta.

 

Cea mai importanta tranzactie recenta a unei opere de Brancusi este adjudecarea, in 2009, la casa Christie's din Paris a sculpturii in lemn "Madame L. R.", pentru pretul de 26 de milioane de euro (fara comisioane si taxe incluse). Cea mai recenta vanzare a unei opere de Brancusi, organizata tot la casa Christie's, insa la New York, in iunie 2014, s-a incheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferita pentru un simplu studiu in ghips al viitoarei capodopere "Sarutul".

 

Potrivit proiectului legii bugetului de stat aprobat de Guvern, Ministerului Culturii ii revin, pentru anul 2016, 773,261 milioane de lei, in crestere cu 26,48% fata de acest an.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22