Cumpărăturile scumpe, o misiune a ofiţerilor acoperiţi de la serviciul secret al MAI

E.b. | 03.09.2016

Cumpărăturile de orice fel, însă, de regulă costisitoare, pare să fi fost principala misiune a ofiţerilor sub acoperire de la serviciului secret al ministerului de Interne (DIPI), în ultimii ani. Procurorii DNA au descoperit că cei care lucrau în această strutură aveau gusturi costisitoare.

Pe aceeași temă

 

Până în prezent, dosarul legat de cheltuielilor bizare de la fostul "Doi şi-un sfert" a doborât doi miniştri de interne, trei foşti şefi ai serviciului şi zeci de angajaţi ai serviciului - Gabriel Oprea este acuzat că a folosit astfel de produse de lux, iar Petre Tobă că ar fi refuzat să desecretizeze documentele care demonstrau risipa de bani. Foştii şefi ai serviciului, dar şi 21 de angajaţi şi-ar fi însuşit diverse sume de bani sau bunuri din fondurile celor care lucrează sub acoperire. 

 

Procurorii DNA au descoperit că cei care lucrau în acestă structură aveau gusturi costisitoare. Aşa reiese din acte. Documentele care aveau caracter strict secret ascund cumpărături bizare. Teoretic, aceste produse, ar fi fost folosite pentru plata surselor care colaborau în anchete care vizau infractori deosebit de periculoşi. 
Pe listă sunt de la căsuţe pentru păpuşi cu tobogan şi nisipar, până la duşuri cu sistem jacuzzi.  

 

"Lipsa de transparenţă în administrarea fondurilor operative a condus la aruncarea în derizoriu a destinației legale a fondurilor operative, respectiv realizarea securității naționale. Din probele cauzei a reieşit că au fost cumpărate bunuri care nu au nicio legătură cu interesul general de maximă importanță pentru care au fost alocate fondurile operative (căsuțe de păpuși cu nisipar și tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărți de joc, darts cu săgeți, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărți în ediții de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofițerilor neoperativi ai D.I.P.I.)@, se arată şi într-un comunicat al DNA.

 

Agenţii acoperiţi mergeau în misiuni de shopping în cele mai scumpe magazine din capitală.

De pe lista de cumpărături din banii de filaj nu lipseau ceasurile, dar şi stilourile de lux, procurate de pe Calea Victoriei, conform Digi24.ro

 

DIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, ar fi plătit suma de 13.000 de lei în 2014 şi 2015 pentru stilouri şi ceasuri. Procurorii suspectează că, de fapt, aceste articole de lux au fost făcute cadou în nume personal. 
Spionii ar fi decontat în casieria unităţii 7000 de lei, pe care i-ar fi cheltuit pe căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan. În magazinele de jucării nu se prea găsesc astfel de căsuţe. Cele simple costă în jur de 400 de lei. Pot fi comandate de pe internet cu 1700 de lei, conform Digi24.ro E greu de spus la ce ar fi folosit căsuţele de păpuşi cu nisipar în misiuni

 

S-a investit mult şi în sport. Ofiţerii DIPI ar fi plătit 12 mii de lei pe o bandă de alergat. Cei care vând astfel de produse spun că banda aleasă de ofiţeri este printre cele mai scumpe. Din bugetul DIPI, s-au mai dus  Patru mii de lei pe cărţi de joc, mingi de volei, arcuri cu săgeţi. 

 

Angajaţii serviciului secret al ministerului de Interne au cheltuit 17.000 de lei pe un cuptor electric, chiar dacă, în magazinele din capitală, sunt produse similare cu preţuri cuprinse între 1100 de lei şi 1400 de lei. Adică de aproximativ 15 ori mai ieftine.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22