Curtea Constituțională discută astăzi contestarea pensiilor speciale ale aleșilor locali

Silvia Simion | 20.01.2016

Sesizarea inaintata de Guvern pe 26 decembrie reclama incalcarea mai multor articole din Constitutie referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiti alesi locali, acordarea retroactiva a drepturilor speciale si neasigurarea finantarii pentru indemnizatiile nou create.

Pe aceeași temă

 

”In forma adoptata, exista cel putin 16.300 de potentiali beneficiari ai legii. Efortul bugetar in 2016 se ridica la 469 milioane lei.(...) Deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, si tinde sa agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar. In plus, avand in vedere ca legea retroactiveaza, numarul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca si impactul asupra bugetului de stat”, arata Guvernul in contestatia inaintata Curtii Constitutionale, citat de Hotnews.

 

Legea adoptata la sfarsitul lunii decembrie prevede ca primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare au dreptul, la incetarea mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta, daca nu sunt realesi pentru un nou mandat. De indemnizatia pentru limita de varsta beneficiaza si alesii locali care au avut anterior intrarii in vigoare a prezentei legi calitatea de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de Consiliul Judetean.

Plenul Senatului a adoptat legea privind pensiile alesilor locali cu 86 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si nicio abtinere. Liberalii au iesit din sala inaintea votului, dar nu au facut nici un demers pentru a contesta legea la Curtea Constitutionala. Guvernul a contestat-o pe 26 decembrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22