Curtea Constitutionala a RESPINS sesizarea PNL privind votul Parlamentului in cazul cererii de urmarire penale a lui Victor Ponta

P.c. | 15.07.2015

Pe aceeași temă

Sesizarea PNL privind neconstitutionalitatea articolului 157 din Regulamentul Camerei Deputatilor si a hotararii acestui for legislativ prin care nu s-a incuviintat cererea de urmarire penala in cazul premierului Victor Ponta a fost respinsa astazi de Curtea Constitutionala a Romaniei, relateaza Agerpres.

 

UPDATE Victor Ponta a comentat, pe pagina sa de Facebook, decizia Curtii: "Regret incapatanarea si persistenta PNL de a folosi justitia in batalia politica. Incompetenta si impotenta lor politica nu poate si nu trebuie sa fie suplinita de alte puteri ale statului!", a scris pe Facebook Victor Ponta.

 

UPDATE Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a fost intrebat miercuri dimineata, inainte de sedinta in care CCR analizeaza constitutionalitatea votului pentru imunitatea lui Victor Ponta, cum vede situatia Romaniei, care are un Guvern condus de un premier inculpat. "Nu ma mai intrebati, stiti ca eu vad rau", a glumit Zegrean, conform ziare.com

 

Zegrean a precizat ca PNL"contesta un text din regulamentul Camerei Deputatilor. Daca acesta ar fi declarat neconstitutional, ar atrage si alte consecinte". El a subliniat, insa, ca Parlamentul are dreptul prin Constitutie sa refuze ridicarea imunitatii unui parlamentar. "Ce trebuie sa intelegeti este ca Parlamentul are posibilitatea sa refuze o cerere de ridicare a imunitatii. In anumite situatii Parlamentul poate opri arestarea si trimiterea in judecata. De-aia s-a inventat imunitatea parlamentara", a explicat Zegrean.

***

Ludovic Orban, prim-vicepresedintele PNL, a anuntat pe 10 iulie ca sesizarea transmisa CCR este semnata de 105 deputati liberali. "105 deputati ai PNL si-au exercitat dreptul constitutional prevazut in articolul 146 din Constitutie si au atacat, la CCR, Regulamentul Camerei Deputatilor, articolul 157, alineatul 7, si hotararea Camerei Deputatilor nr. 53, din 9 iunie, privitoare la Victor Ponta", a spus Orban. 
 

El a precizat ca procedura de dezbatere si de vot a cererii de incepere a urmaririi penale impotriva unui membru sau a unui fost membru al Guvernului incalca grav mai multe prevederi constitutionale. "Prin mecanismul instituit prin articolul 157, plenul Camerei Deputatilor nu voteaza cererea de urmarire penala formulata de procurorul general, ci voteaza, in baza raportului comisiei, proiectul de hotarare initiat de Comisia juridica", a aratat Orban, precizand ca astfel nu se voteaza cererea procurorului general.

 

CITITI SI: Liberalii contesta la Curtea Constitutionala decizia deputatilor de a respinge cererea de urmarire penala a lui Victor Ponta


Orban a punctat ca sesizarea PNL vizeaza si hotararea Camerei privind respingerea cererii de urmarire penala in cazul premierului Ponta, in cazul careia sunt incalcate prevederi constitutionale importante, respectiv articolul 109, care stipuleaza ca numai Camera Deputatilor poate sa ceara urmarirea penala, articolul 16, care prevede ca cetatenii sunt egali in fata legii si ca nimeni nu este mai presus de lege, si articolul 124 privind impiedicarea infaptuirii justitiei. 

 

"Astazi, din cauza acestui regulament, Camera Deputatilor nu poate sa ceara urmarirea penala a niciunui membru al Guvernului si a niciunui fost membru al Guvernului daca in Comisia juridica exista o majoritate care nu sustine aceasta cerere de urmarire penala", a afirmat Orban. 
 

Ludovic Orban a mai spus ca, in cazul in care CCR accepta sesizarea PNL, votul in privinta cererii de incepere a urmaririi penale referitoare la Victor Ponta ar trebui sa fie reluat

 

In 9 iunie, Plenul Camerei Deputatilor a respins cererea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale a premierului Victor Ponta, proiectul de hotarare prin care se respingea cererea de urmarire penala fiind adoptat cu 231 voturi pentru si 120 impotriva. Anterior, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz negativ solicitarii DNA. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22