Pe aceeași temă
Magistratii Curtii Constitutionale (CCR) au decis, joi, asupra a doua cauze. Este vorba despre excluderea de la beneficiul reducerii la jumatate a pedepsei in cazul persoanei care are calitate de martor sau care nu a comis o infractiune grava si despre dispozitiile referitoare la excluderea procurorului de la dezbaterea contradictorie a probelor. Magistratii au decis ca ambele situatii sunt neconforme cu Legea Fundamentala.
Plenul Curtii Constitutionale a luat joi in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.374 alin. (7) teza a doua din Codul de procedura penala, potrivit carora "Probele administrate in cursul urmaririi penale si necontestate de catre parti nu se readministreaza in cursul cercetarii judecatoresti. Acestea sunt puse in dezbaterea contradictorie a partilor si sunt avute in vedere de instanta la deliberare".
"Cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa de excludere a procurorului de la dezbaterea contradictorie a probelor, cuprinsa in art.374 alin. (7) teza a doua din Codul de procedura penala, este neconstitutionala", transmit magistratii CCR intr-un comunicat, potrivit Hotnews.
De asemenea, Curtea ar fi constatat, potrivit unor surse judiciare, ca trebuie sa beneficieze de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei persoanele care au calitate de martori, indiferent daca au comis o infractiune grava sau nu, si care prin declaratiile lor furnizeaza informatii si date cu caracter determinant in aflarea adevarului cu privire la infractiuni grave sau care contribuie la prevenirea producerii ori la recuperarea unor prejudicii deosebite ce ar putea fi cauzate prin savarsirea unor astfel de infractiuni.
Plenul Curtii a luat, joi, in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.19 din Legea nr.682/ 2002 privind protectia martorilor, potrivit carora: "Persoana care are calitatea de martor, in sensul art. 2 lit. a) pct.1 si care a comis o infractiune grava, iar inaintea sau in timpul urmaririi penale ori al judecatii denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege".
Argumentatiile retinute in motivarea solutiilor pronuntate de plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Deciziile CCR sunt definitive si general obligatorii.