Curtea Constitutionala: Judecatoarea Aspazia Cojocaru a fost amenintata inainte de inceperea dezbaterilor asupra cererii de suspendare a presedintelui Romaniei

Fara Autor | 06.07.2012

Pe aceeași temă

Judecatoarea Curtii Constitutionale Aspazia Cojocaru, numita la propunerea PSD, a fost amenintata inainte de inceperea sedintei de vineri dimineata in care se discuta avizul privind suspendarea presedintelui.

 

"Curtea Constitutionala isi exprima grava ingrijorare in legatura cu faptul ca doamna judecator Aspazia Cojocaru a fost amenintata inainte de inceperea dezbaterilor asupra avizului de suspendare din functie a presedintelui Romaniei, cu privire la votul pe care urmeaza sa-l dea", se precizeaza intr-un comunicat remis presei de Curtea Constitutionala.

Surse citate de Romania TV afirma ca Aspazia Cojocaru a fost amenintata nu numai telefonic si va depune plingere la Parchet. Judecatoarea Cojocaru nu stie insa cine a amenintat-o.

Aspazia Cojocaru (66 de ani) a fost numita de catre Camera Deputatilor la Curtea Constitutionala in anul 2004, la propunerea PSD, pentru un mandat de 9 ani.

Aspazia Cojocaru, suspecatata de colaborare cu Securitatea

Aspazia Cojocaru a primit a primit de la CNSAS in 2007 verdict de colaborare cu Securitatea, pe care l-a contestat in instanta, avind cistig de cauza.

Cercetarea CNSAS a dus la descoperirea numelui de cod "Ana", pseudonim sub care ar fi semnat Aspazia Cojocaru.

"Are un dosar destul de subtire, cateva note informative, destul insa pentru o hotarare", au precizat  la vremea aceea surse din CNSAS.

Votul nu a fost lipsit de controverse, "fiind destul de echilibrat", reprezentantii PSD din Colegiu, sustinuti de alti cativa colegi, votand impotriva adoptarii unei decizii de politie politica.

"Doresc sa accentuez faptul ca sunt o adepta a transparentei si corectitudinii, principii dupa care ma ghidez atat in domeniul meu de activitate, cat si in raporturile cu alte persoane si institutii ale statului", a afirmat Aspazia Cojocaru, intr-un comunicat de presa.

Judecatoarea a sustinut ca a fost obligata sa semneze cu nume de cod "Ana" doua declaratii in cursul unei anchete a Securitatii referitoare la o fosta colega plecata in strainatate.

"Aceasta imprejurare, cat si refuzul meu categoric de a mai da alte declaratii au avut consecinte negative asupra mea, in sensul ca nu mi s-a mai permis sa plec in Occident pana dupa Revolutie. Sub nicio forma declaratiile date nu au reprezentat o colaborare voluntara cu Securitatea, ci au fost parte componenta a unei anchete si nu am semnat niciun angajament cu aceasta", a mai afirmat Cojocaru.

Judecatoarea a mai anuntat ca va pune la dispozitia presei copii dupa declaratiile date la Securitate, imediat ce i se vor inmana, dar ca nu va demisiona.

"In ciuda acestor presiuni, voi continua sa-mi exercit mandatul, ca si pana acum, cu maxim profesionalism si corectitudine", mai arata Aspazia Cojocaru in comunicat.

Rodica Stoniu o turna pe Aspazia Cojocaru

In dosarul de colaboratoare cu Securitatea a Rodicai Stanoiu, nume de cod "Sanda",care a primit recent verdict definitiv de la Curtea de Apel, s-au gasit note informative despre Aspazia Cojocaru. Turnatoriile Rodicai Stanoiu au fost folosite ulterior de ofiterii de Securitate pentru a o contacta pe actuala judecătoare la Curtea Constituţională în vederea recrutării ei ca informator, arată CNSAS.

"Aspazia Cojocaru (n.r. - fostă colegă a Rodicăi Stănoiu la Institutul de Cercertări Juridice, la acest moment, judecătoare la Curtea Constituţională a României) prezintă o anumită încredere, în măsura în care se stabileşte o relaţie cu ea. Este în relaţii foarte apropiate cu Marilena (n.r. - Marilena Uliescu, fostă colegă cu Rodica Stănoiu, la Institutul de Cercetări Juridice), cunoaşte o mulţime de amănunte din viaţa acesteia. Este foarte curioasă, sesizează foarte uşor tot ce se întâmplă în jur", relata sursa "Sanda" într-o notă informativă din martie 1984, conform actelor depuse de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) la dosarul aflat la Tribunalul Bucureşti.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22