Curtea Constitutionala se implica prea mult in dialogul dintre puterile in stat, crede presedintele Senatului. Tariceanu: CCR sa nu mai fie sesizata cu cereri de solutionare in conflicte juridice

T.d. | 08.04.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Senatului pledeaza pentru scoaterea Curtii Constitutionale din dialogul institutional dintre puterile in stat. Potrivit lui Calin Popescu Tariceanu, CCR trebuie sa renunte la rolul de “arbitru central al deciziei politice” si sa revina la rolul sau “de baza”, privind constitutionalitatea legilor.

Tariceanu a subliniat ca Senatul va respecta decizia luata de Curtea Constitutionala, miercuri, in cazul votului dat pe cererile DNA de retinere si arestare a senatorului Dan Sova, dar considera ca a depasit “cu mult” spetele pe baza carora presedintele si CSM au inaintat sesizarile, potrivit Ziare.com.

Decizia CCR de miercuri semnaleaza un conflict de natura constitutionala intre autoritati si obliga Senatul sa redacteze o hotarare privind rezultatul votului pe solicitarea Justitiei in cazul lui Dan Sova si sa o trimita catre Monitorul Oficial.
 

Critici la CCR

Seful Senatului nu s-a ferit sa faca afirmatii critice la adresa Curtii Constitutionale, despre care spune ia decizii care “depasesc cu mult spetele” in cauza.

"Activitatea deosebit de intensa a DNA din ultima vreme, care cuprinde anchetarea unui numar relativ important de politicieni si inalti demnitari, are ecouri si consecinte profunde nu doar in randul opiniei publice, ci si in interiorul unor autoritati ale statului si in relatiile inter-institutionale”, arata Tariceanu.

Liderul Senatului constata ca “semnificatia, profunzimea si impactul deciziilor luate azi de CCR depasesc cu mult spetele care au inspirat sesizarile inaintate Curtii de catre Presedintie si CSM. Voi incepe cu o prima concluzie care justifica aceasta afirmatie", subliniaza oficialul, intr-un comunicat de presa.
 

Tariceanu vrea revenirea CCR “la normalitate”

Insa seful Senatului nu se opreste aici si considera ca “ar fi de bun augur si un semn al revenirii la normalitate pentru societatea romaneasca, atat de bruscata de regimul Basescu, ca CCR sa nu mai fie sesizata in viitor cu vreo cerere de solutionare a unor presupuse conflicte juridice de natura constitutionala intre autoritati sau institutii ale statului”.

Seful senatorilor a continuat spunand ca "ar fi de bun augur si un semn al revenirii la normalitate pentru societatea romaneasca, atat de bruscata de regimul Basescu, ca CCR sa nu mai fie sesizata in viitor cu vreo cerere de solutionare a unor presupuse conflicte juridice de natura constitutionala intre autoritati sau institutii ale statului".
 

Seful Senatului imparte “roluri”

Tariceanu isi manifesta “speranta” ca vremea conflictelor a trecut, “facand loc dialogului purtat intre institutii pentru o reala solutionare a problemelor si nu doar de dragul imaginii si al propagandei ieftine”.

"Ani la rand, Curtea Constitutionala a fost transformata premeditat intr-un arbitru central al deciziei politice si al vietii politice, in general. Ar fi binevenit ca CCR sa revina la rolul sau de baza, acela de a se pronunta asupra constitutionalitatii legilor adoptate de Parlament. Consider ca puterile statului isi pot rezolva diferentele de opinii prin dialog direct, fara interventia CCR", a declarat Tariceanu.

Presedintele Camerei Superioare a Parlamentului a subliniat, totusi, ca Senatul va respecta decizia CCR.

Trebuie totusi mentionat faptul ca in cei 25 de ani scursi de la Revolutia din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotararile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curtii Constitutionale schimba complet cutuma parlamentara", a mai spus Calin Popescu Tariceanu.
 

CCR: Senatul a blocat activitatea Justitiei

In cazul Dan Sova exista un conflict de natura constitutionala intre autoritati, a decis miercuri Curtea Constitutionala, dupa ce a admis sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit deciziei CCR, senatorii au blocat activitatea Justitiei. In ce priveste sesizarile venite din partea presedintelui Iohannis si a PNL, CCR a decis ca acestea nu sunt admisibile.

CCR a admis sesizarea CSM pentru ca Senatul nu a redactat si publicat hotararea care atesta rezultatul votului in cazul Dan Sova. Ca urmare a deciziei CCR, Senatul are obligatia de a redacta hotararea, de a comunica hotararea si de a o publica in Monitorul Oficial

Dupa publicarea hotararii Senatului in Monitorul Oficial, urmeaza o alta dezbatere pe tema constitutionalitatii. Daca CCR va decide ca hotararea din Monitorul Oficial este neconstitutionala, abia atunci se va pune din nou problema arestarii lui Dan Sova.

Zegrean a mentionat ca hotararea pe care urmeaza sa o adopte Senatul va fi luata in baza legii aflate in vigoare la momentul respectiv si ca aceasta hotarare poate fi atacata, la randul ei, la Curte.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22