Curtea de Apel Brașov a inițiat procedura de revocare din CSM a șefei instituției, Lia Savonea

Laurentiu Gheorghe | 25.02.2019

Adunarea generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Brașov a aprobat, cu majoritate de voturi, inițierea procedurii de revocare a Liei Savonea din funcția de membru CSM

Pe aceeași temă

Șefei CSM i se reproșează că a trimis o scrisoare oficială premierului Dăncilă în care solicita o serie de modificări la Legile justiției care reprezentau o urgență reală, însă această solicitare ar fi transmisă prin hotărâre votată în plenul CSM, potrivit Legii 317, susține G4Media.ro, citând surse din magistratură.

Șansele ca acestui demers să se desfășoare cu succes sunt totuși mici, din cauza procedurii foarte complicate de revocare a unui membru CSM. „Solicitarea de revocare poate fi initiata de cel putin 2/3 din numarul adunarilor generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta membrul Consiliului Superior al Magistraturii a carui revocare se solicita", se arată în procedura de revocare. Astfel pentru inițierea revocării Liei Savonea, sunt necesare cererile a cel puțin 10 curți de apel din țară.

Inspecția Judiciară, după ce este sesizată, dispune efectuarea de verificări de către Inspecția Judiciară, care întocmește un raport. Pentru ca membrul CSM să fie demis, acest raport ar trebui votat. O, este greu de crezut că atât secția de judecători cât și Inspecția Judiciară ar susține demersul revocării Liei Savonea.

****

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat, marți, după ședința de Guvern, că executivul a adoptat două ordonanțe de urgență în domeniul justiției: una în ce privește înființarea Parchetului European și a doua care modifică legile justiției.

O modificare importantă anunțată de ministrul Toader permite și judecătorilor care au fost procurori să candideze la funcțiile de rang înalt din Parchetul Genera: procuror general, șef DIICOT, șef DNA sau adjuncții acestora. Interimatul pe funcțiile de conducere nu poate depăși 45 de zile, avizul pentru numirea în funcții se mută de la secția de procurori, ostilă guvernului, la plenul CSM, controlat de gruparea Savonea.

În urma modificărilor adoptate marți prin OUG, Toader blochează posibilitatea ca procurorul general, Augustin Lazăr, să infirme a actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice.

De subliniat că OUG-ul a fost adoptat în mare secret, n-a fost anunțată oficial pe ordinea de zi și nici de premierul Viorica Dăncilă în preambulul ședinței. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunțat dacă a acordat vreun aviz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22