Curtea de Apel București va dezbate joi cererea de extrădare a jurnalistului turc

Redactia | 05.12.2018

Curtea de Apel Bucureşti dezbate joi cererea autorităţilor turce privind extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei ‘Zaman România’.

Pe aceeași temă

Publicaţia „Zaman România” susţine că autorităţile turce au emis un mandat de extrădare pe numele lui Kamil Demirkaya la ordinul preşedintelui Turciei, Recep Erdogan. Jurnalistul a fost audiat miercuri la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, iar procurorii au decis să nu-l reţină, scrie G4Media.ro, preluând Agerpres.

„Ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei ‘Zaman România’, fost director general al ziarului ‘Zaman Bulgaria’, a fost ridicat în această dimineaţă de acasă, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul lui Erdogan. Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru ‘Zaman România’, având un permis de şedere temporară. În luna noiembrie 2018, şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere, documentele aflându-se în curs de procesare. La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcării Gulen. Guvernul turc a trimis autorităţilor române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineaţă ziaristul a fost ridicat de acasă şi dus la sediul IGPR”, se arată într-un comunicat al publicaţiei „Zaman România’.

Publicaţia susţine că ziaristul turc locuieşte în Bucureşti împreună cu soţia şi fiul său în vârstă de 10 ani.

Europarlamentarul Cristian Preda a cerut, miercuri, ministerului justiției să oprească procedura de extrădare a ziaristului turc Kamil Demirkaye.

”Autoritățile române sunt ținute de angajamentele internaționale pe care și le-au luat să nu extrădeze cetățeni către țări unde drepturile omului sunt în pericol. Or. Turcia e acum o asemenea țară. Dacă guvernul Dăncilă face așa ceva, se descalifică de tot în UE. Nu există stat-membru care să fi răspuns solicitărilor sultanului de la Istanbul”, scrie Preda într-o postare pe Facebook.

Guvernul turc îl acuză pe clericul Fetulah Gulen, refugiat în Statele Unite, că se află la conducerea unei organizaţii teroriste care se află în spatele tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

O instanţă din Turcia a dispus, în luna noiembrie, condamnarea la închisoare pe viaţă a 74 de persoane, inclusiv soldaţi, pentru rolul lor într-o tentativă de lovitură de stat, potrivit agenţiei de presă turce de stat Anadolu, citată de Rador.

Peste 240 de persoane, majoritatea civili neînarmaţi, au fost ucise în noaptea de 15 iulie 2016, când un grup de soldaţi răzvrătiţi a confiscat tancuri şi avioane de război, într-o tentativă eşuată de a-l înlătura de la putere pe preşedintele Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia îl învinuieşte pe clericul musulman din Statele Unite Fetullah Gülen pentru puciul eşuat şi a adoptat măsuri punitive la scară largă, împotriva presupuşilor susţinători ai acestuia, arestând aproximativ 160.000 de persoane, inclusiv cadre didactice, soldaţi şi funcţionari publici.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22