Curtea de Apel i-a respins acțiunea lui Iorga Moraru în care îi cere daune morale Codruței Kovesi

Laurentiu Gheorghe | 19.02.2019

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, marţi, anularea ordinului prin s-a dispus revocarea Mihaielei Iorga Moraru din funcţia de procuror DNA, însă judecătorii nu au fost de acord cu plata unor daune morale.

Pe aceeași temă

„Respinge excepţiile inadmisibilităţii, lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor persoane fizice şi lipsei interesului reclamantei. Admite în parte acţiunea. Anulează Ordinul nr. 301/05.07.2017 emis de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Anulează adresa nr. 1840/C/2017/16.08.2017 emisă de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Respinge ca nefondat capătul de cerere privind daunele morale. Admite în parte capătul de cerere privind cheltuielile de judecată şi obligă pârâtul Instituţia Procurorului Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie către reclamantă la cheltuieli de judecată în sumă de 3.000 lei reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu avocaţial redus. Cu recurs in 15 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei.

În prezent, Mihaiela Iorga Moraru este procuror la Secţia de investigare a magistraţilor.

Pe 5 iulie 2017, Kovesi a semnat un ordin prin care Mihaiela Iorga Moraru a fost revocată din funcţia de procuror DNA, decizia fiind avizată favorabil de către CSM.

Ulterior, în noiembrie 2017, Mihaiela Iorga Moraru a acţionat-o în judecată pe Laura Codruţa Kovesi, căreia îi cerea despăgubiri de 10.000 de euro pentru perioada de după revocarea din DNA.

În cererea de chemare în judecată, Mihaiela Iorga Moraru reclama faptul că asupra ei au fost făcute presiuni de ordin moral şi emoţional de către Laura Kovesi şi Marius Iacob, adjunctul procurorului şef al DNA.

Pe 8 februarie 2018, DNA anunţa că Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual în formă continuată (patru acte materiale). Mihaiela Moraru Iorga era acuzată că a desfăşurat activităţi de anchetă în afara cadrului legal, în paralel cu urmărirea penală derulată de procurorii DIICOT într-un dosar care îl viza pe omul de afaceri Florian Walter.

"Concret, procurorul Moraru Iorga Mihaiela a purtat cu inculpatul, la vremea respectivă urmărit internaţional, mai multe discuţii informale în cadrul cărora, printre altele, i-a transmis acestuia 'să aibă un pic de răbdare că lucrurile nu se rezolvă peste noapte'. Acelaşi gen de discuţii au fost purtate şi cu intermediari ai aceleiaşi persoane, în biroul său din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a stabili modalitatea în care poate fi ajutată", susţineau procurorii.

Pe 18 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat nulitatea rechizitoriului prin care Mihaiela Moraru Iorga a fost trimisă în judecată, cauza fiind restituită la DNA Ploieşti.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22