Pe aceeași temă
Curtea de Apel Ploieşti a respins solicitarea, motivând că nu există „elemente solide, argumentate, în măsură să determine concluzia că imparţialitatea judecătorului ar fi afectată”, scrie news.ro.
În solicitarea ca dosarul de corupţie al celor doi politicieni să fie strămutat la o altă instanţă, DNA invocă, printre altele, notorietatea de care aceştia se bucură, intensa mediatizare a speţelor în care ei sunt implicaţi, dar şi „importanta poziţie în ierarhia socială şi politică din judeţ” pe care Mircea Cosma a deţinut-o şi despre care DNA susţine că încă o deţine.
Avocaţii celor doi membri ai familiei Cosma, dar şi apărătorii celorlalţi doi inculpaţi din dosar, au solicitat menţinerea dosarului pe rolul Tribunalului Prahova, invocând, printre altele, că Mircea şi Vlad Cosma nu mai deţin funcţii în administraţie sau în politică, dar şi faptul că pe rolul instanţelor din Prahova se află şi alte dosare de corupţie ale unor politicieni care deţin funcţii importante în administraţie.
„Este de notorietate că au existat anumite plângeri formulate de familia Cosma împotriva anumitor procurori de la DNA, dar niciodată nu a formulat plângeri împotriva judecătorilor faţă de cercetarea judecătorească”, a susţinut unul dintre avocaţi în faţa completului de judecată.
Curtea de Apel Ploieşti a decis să respingă solicitarea de strămutare a dosarului la o altă instanţă.
”Pretinsa împrejurare referitoare la faptul că ar fi afectată imparţialitatea judecătorilor din cadrul Tribunalului Prahova, raportat la poziţia inculpaţilor în judeţul Prahova, nu a fost dovedită, fapt pentru care, Curtea, constată că nu ne aflăm în faţa unui temei legal de strămutare. În concluzie, Curtea reţine că, în speţă, nu se invocă şi nici nu se conturează date în legătură cu motivele strict prevăzute de dispoziţiile legale, pentru a se dispune strămutarea cauzei, aşa încât se apreciază că această cerere de strămutare nu este întemeiată, nerezultând date certe şi concrete în legătură cu un pericol real şi iminent de tulburare a ordinii publice în comunitatea locală, iar în motivele invocate de parchet, neexistând nici elemente solide, argumentate, în măsură să determine concluzia că imparţialitatea judecătorului ar fi afectată datorită calităţii părţilor ori împrejurărilor cauzei. Raportat la considerentele mai sus menţionate, Curtea constată că nu sunt îndeplinite niciuna din cerinţele legale prevăzute de normele procesuale în vigoare, pentru a se dispune strămutarea judecării dosarului nr. 313/1/2020 al Tribunalului Prahova”, sunt concluziile instanţei.
În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiul său, atunci deputat PSD, Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă, directorul Direcţiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe pentru trafic de influenţă şi dare de mită.
Vlad şi Mircea Cosma au fost trimişi în judecată de DNA fiind acuzaţi că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denunţători în cauză, ale căror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova.
Cei doi politicieni au fost condamnaţi, pe fond, de un complet de la ÎCCJ, însă sentinţa a fost anulată iar dosarul se rejudecă de la zero.