Curtea de Apel urmează să decidă dacă Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Dora Vulcan | 20.09.2019

Curtea de Apel București urmează să stabilească vineri dacă fostul președinte Traian Băsescu a colaborat sau nu cu Securitatea după o acțiune în instanță deschisă de CNSAS.

Pe aceeași temă

Aceeași instituție i-a dat lui Traian Băsescu, de-a lungul timpului, patru decizii de necolaborare.

„Niciodată n-am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am ştiut că contrainformaţiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluţie am aflat de legatura contrainformaţilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forţelor navale, așa scrie şi pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate şi sunt semnate „Căpitan Traian Băsescu”. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov.”, a spus Traian Băsescu în faţa instanţei, la termenul din 5 septembrie, citat de Digi 24.

El a spus instanței era obligat să răspundă la întrebările pe care i le adresa ofiţerul și că nu putea să mintă atunci când era întrebat de diferite incidente petrecute cu colegii.

Totodată, fostul preşedinte a mai subliniat că se întâlnea şi cu tinerii străini în timpul studenţiei.

„Nu exista ideea de a nu intra în contact cu străinii, că nu ştiu ce secret devoalam. N-am nicio reţinere să spun nici acum că m-am întâlnit cu cehi. CNSAS, dacă m-ar fi ascultat, cred că am fi lămurit multe lucruri”, a declarat acesta.

Istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, a devoalat recent, pe pagina sa de Facebook, că documentul prezentat de Radu Cristescu, potrivit căruia Traian Băsescu ar fi fost plătit cu 1500 de dolari pentru turnătoriile sale la Securitate, este fals, după ce Radu Mircea Cristescu, ex-PMP, actual PSD, secretar de stat în ministerul Energiei, a lansat joi un atac furibund la adresa lui Traian Băsescu.

Mai mult, istoricul, cercetător specializat în arhivele Securității, a indicat și zona de proveniență a documentului, despre care a spus că a mai fost prezentat și de Antena 3.

El le-a făcut o serie de sugestii ironice autorilor contrafacerii, arătând cum a fost construit falsul: de la detalii tehnice de compilare, până la folosirea unui limbaj impropriu, care nu era specific organelor Securității.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22