Pe aceeași temă
Aceeași instituție i-a dat lui Traian Băsescu, de-a lungul timpului, patru decizii de necolaborare.
„Niciodată n-am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am ştiut că contrainformaţiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluţie am aflat de legatura contrainformaţilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forţelor navale, așa scrie şi pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate şi sunt semnate „Căpitan Traian Băsescu”. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov.”, a spus Traian Băsescu în faţa instanţei, la termenul din 5 septembrie, citat de Digi 24.
El a spus instanței era obligat să răspundă la întrebările pe care i le adresa ofiţerul și că nu putea să mintă atunci când era întrebat de diferite incidente petrecute cu colegii.
Totodată, fostul preşedinte a mai subliniat că se întâlnea şi cu tinerii străini în timpul studenţiei.
„Nu exista ideea de a nu intra în contact cu străinii, că nu ştiu ce secret devoalam. N-am nicio reţinere să spun nici acum că m-am întâlnit cu cehi. CNSAS, dacă m-ar fi ascultat, cred că am fi lămurit multe lucruri”, a declarat acesta.
Istoricul Mădălin Hodor, cercetător CNSAS, a devoalat recent, pe pagina sa de Facebook, că documentul prezentat de Radu Cristescu, potrivit căruia Traian Băsescu ar fi fost plătit cu 1500 de dolari pentru turnătoriile sale la Securitate, este fals, după ce Radu Mircea Cristescu, ex-PMP, actual PSD, secretar de stat în ministerul Energiei, a lansat joi un atac furibund la adresa lui Traian Băsescu.
Mai mult, istoricul, cercetător specializat în arhivele Securității, a indicat și zona de proveniență a documentului, despre care a spus că a mai fost prezentat și de Antena 3.
El le-a făcut o serie de sugestii ironice autorilor contrafacerii, arătând cum a fost construit falsul: de la detalii tehnice de compilare, până la folosirea unui limbaj impropriu, care nu era specific organelor Securității.