Pe aceeași temă
Intr-un raport privind executia bugetara pe 2014, citat de Digi 24, Curtea de Conturi arata ca peste 5.200 de bunuri - cladiri si terenuri - au fost introduse in inventar cu valori de 0 lei sau de un leu.
Cladirile si terenurile respective se afla in proprietarea unor ministere si institutii. Printre acestea se numara Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Agriculturii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei.
Curtea de Conturi a analizat modul in care s-a facut inventarul bunurilor din patrimoniul public, iar institutia recomanda ministerelor sa refaca acest inventar si sa inregistreze bunurile din patrimoniul public care au fost declarate cu valori de 0 lei sau 1 leu la valorile reale.
Practic, 30 de institutii au in administrare 5.259 de pozitii in inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu valoarea de 0 lei si 1 leu, arata ziare.com
Potrivit raportului Curtii de Conturi, 3.548 de bunuri (cladiri si terenuri) din patrimoniul public al statului nu sunt inregistrate in evidenta contabila, iar alte 1.711 sunt inregistrate simbolic, cu valoarea de 1 leu.
Printre institutiile care prezinta o astfel de situatie se numara: Secretariatul General al Guvernului (2.921 de bunuri), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (471 de bunuri), Ministerul Afacerilor Interne (364 de bunuri), Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (332 de bunuri), Ministerul Economiei, Comertului si Turismului (242 de bunuri), Ministerul Transporturilor (222 de bunuri), Ministerul Tineretului si Sportului (170 de bunuri), Ministerul Sanatatii (130 de bunuri) si Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice (116 de bunuri).
Valoarea abaterii este de 36.622.530.579 lei si reprezinta valoarea aferenta bunurilor din patrimoniul public al statului, care nu a fost raportata, la data de 31 decembrie 2014, in inventarul bunurilor din patrimoniul public al statului, prezentat pe site-ul MFP si monitorizat de catre Directia Generala de Legislatie si Reglementare in Domeniul Activelor Statului.
Potrivit raportului, cauzele care au condus la incalcarea legii sunt neinitierea/neadoptarea actelor normative care sa stea la baza modificarilor intervenite in inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului de catre ministere sau de catre alte organe de specialitate ale autoritatilor publice centrale si locale, precum si de autoritati administrative autonome; neefectuarea reevaluarii bunurilor din domeniul public al statului; neoperarea modificarilor in inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului in termenul prevazut de legislatia in vigoare.