Pe aceeași temă
Cel mai mare prejudiciu, de 137,9 milioane de lei, a fost înregistrat în București, iar cel mai - de 1,2 milioane de lei – a fost constatat în județul Vaslui.
Cele mai importante abateri cauzatoare de prejudicii sunt cele legate de nerespectarea prevederilor legale în angajarea, lichidarea şi plata cheltuielilor, potrivit Raportului de execuție a bugetelor locale pe anul 2014 al Curții de Conturi, prezentatde Mediafax.
”Abaterile de la legalitate şi regularitate constatate au dus la prejudicierea bugetelor entităţilor verificate cu suma de 524,4 milioane lei. Cele mai semnificative abateri cauzatoare de prejudicii sunt cele legate de nerespectarea prevederilor legale în angajarea, lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor, precum și utilizarea nelegală a fondurilor de la buget”, se arată în raport.
Pe primul loc la nivel național la capitolul prejudicii se află municipiul București, cu 137,9 milioane de lei, urmat de județul Constanța, cu 47,6 milioane de lei și județul Timiș, cu 40,7 milioane de lei, cel mai mic prejudiciu fiind produs în județul Vaslui - 1,2 milioane de lei.
Prejudiciile înregistrate au fost cauzate și de o interpretare și aplicare eronată a legislației în domeniul salarizării personalului din administrația publică locală.
”S-a perpetuat acordarea de sporuri sau drepturi băneşti către personalul din administraţia publică locală, în baza contractelor/ acordurilor colective de muncă sau a dispoziţiilor/ deciziilor conducătorilor instituţiilor, cu nerespectarea regulilor şi principiilor stabilite prin legile-cadru care au instituit un nou sistem de salarizare, cu norme juridice noi şi fără să se aibă în vedere că toate actele juridice emise în baza legislaţiei anterioare care nu îşi mai regăsesc temei în noua legislaţie nu se mai aplică”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.