Curtea de Justiție a UE va rezolva în regim de urgență dilema deciziilor CCR vs. MCV

Laurentiu Gheorghe | 17.05.2019

Ce prevalează, deciziile Curții Constiționale care contravin legislației UE sau ignorarea lor când sar din cadrul juridic european, au întrebat la CJUE judecătorii din Bihor.

Pe aceeași temă

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis sa judece in procedura de urgenta sesizarea trimisa de Tribunalul Bihor, privind respectarea MCV si efectele deciziilor Curtii Constitutionale.

Potrivit portalului CJUE, instanta europeana a decis ca acest caz sa fie judecat in procedura preliminara de urgenta (PPU) . In alte cazuri similare, ale unor intrebari trimise din Romania privind modificarile la Legile Justitiei, CJUE a decis judecarea in procedura accelerata, informează Ziare.com

"Dreptul Uniunii Europene impune inlaturarea efectelor unei astfel de decizii pronuntate de o curte constitutionala?," este una dintre intrebarile-cheie, trimise de Tribunalul Bihor.

In esenta, Tribunalul Bihor intreaba CJUE daca trebuie sa respecte deciziile CCR nr. 51 din 16 februarie 2016, Decizia nr. 302 din 4 mai 2017 si Decizia nr. 26/16 ianuarie 2019. Este vorba de mai multe decizii ale CCR care privesc probele obtinute de SRI in dosarele DNA.

O altă întrebare vizează statutul CCR: se poate substitui Legislativului, in cazul interpretarii unei legi?

Cazurile judecate de CJUE in procedura preliminara de urgenta sunt solutionate in aproximativ 3 luni, declara specialisti in dreptul european pentru Ziare.com. In cazul procedurii accelerate, aceasta procedura poate dura aproximativ 6 luni.

Potrivit procedurii, aceasta procedura permite Curtii de Justitie sa solutioneze intr-un termen considerabil redus intrebarile cele mai sensibile referitoare la spatiul de libertate, securitate si justitie (cooperare politieneasca si judiciara in materile civila si penala, precum si vize, drept de azil, imigrare si alte politici referitoare la libera circulatie a persoanelor).

"Cauzele in care se aplica PPU sunt incredintate unei camere de cinci judecatori special desemnata, iar faza scrisa se deruleaza, in practica, in principal pe cale electronica si este extrem de redusa, atat in ceea ce priveste durata, cat si in ceea ce priveste numarul actorilor care pot depune observatii scrise, majoritatea actorilor intervenind in faza orala a procedurii, care este obligatorie", se arata pe site-ul CJUE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22